Zupa z soczewicy i marchewki
- szybka, kremowa i dobra
Według Francuzów kuchnia brytyjska jest najgorszą w całej Europie, a nawet na świecie. Skąd się wzięło to przekonanie? Jak głosi plotka, winowajcą jest normandzki książę Wilhelm I Zdobywca, który najechał Anglię w XI wieku. Kuchnia brytyjska, nie wydaje się być tak wykwintna i wymyślna co kuchnia francuska, jednakowoż nie można zarzucić jej tego, że jest niesmaczna. Przeciwnie, jest bardzo smaczna, a przede wszystkim prosta. Przygotowanie ciekawych w smaku dań nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ani nie zabiera dużo czasu. Właśnie to w tej kuchni cenię najbardziej. Trudno się na niej zawieść i zawsze wszystkim smakuje, a to właściwie chodzi. Dzisiaj w menu pojawiła się zupa z soczewicy i marchewki. Gotowana w bulionie marchew zostaje zmiksowana do postaci kremu, do którego dodana zostaje soczewica. Zupa jest sycąca, a zarazem lekka - takie lubię najbardziej. Przygotowuje się ją szybko i łatwo jak na kuchnie brytyjską przystało. Ma niesamowity kolor, który przyciąga - co za tym idzie - zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 4,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 6 dużych marchewek, grubo pokrojonych
- 1 łodyga selera naciowego, grubo pokrojona (użyłam 1/4 zwykłego
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki żółtej soczewicy
- 1/2 szklanki maślanki
Przygotowanie:
- Podgrzej w rondlu 1/2 szklanki bulionu, wsyp cebulę, 2 ząbki czosnku, kumin. Dodaj marchew z selerem i gotuj przez 5 minut cały czas mieszając.
- Do rondla wlej pozostały bulion oraz wodę. Zagotuj. Następnie gotuj przez około 20 minut na małym ogniu bez przykrycia.
- Przy pomocy blendera miksuj zupę partiami, tak aby stała się jednolita. Dodaj soczewicę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu aż ta zmięknie.
- Do gorącej zupy dodaj maślankę. Rozlej do misek i od razu podawaj.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Faktycznie kolor zupy jest bardzo zachęcający, cebula i czosnek przekonały mnie do tej zupy.
OdpowiedzUsuń