czwartek, 9 czerwca 2016

Zupa z soczewicy i marchewki

Zupa z soczewicy i marchewki


- szybka, kremowa i dobra



Według Francuzów kuchnia brytyjska jest najgorszą w całej Europie, a nawet na świecie. Skąd się wzięło to przekonanie? Jak głosi plotka, winowajcą jest normandzki książę Wilhelm I Zdobywca, który najechał Anglię w XI wieku. Kuchnia brytyjska, nie wydaje się być tak wykwintna i wymyślna co kuchnia francuska, jednakowoż nie można zarzucić jej tego, że jest niesmaczna. Przeciwnie, jest bardzo smaczna, a przede wszystkim prosta. Przygotowanie ciekawych w smaku dań nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ani nie zabiera dużo czasu. Właśnie to w tej kuchni cenię najbardziej. Trudno się na niej zawieść i zawsze wszystkim smakuje, a to właściwie chodzi. Dzisiaj w menu pojawiła się zupa z soczewicy i marchewki. Gotowana w bulionie marchew zostaje zmiksowana do postaci kremu, do którego dodana zostaje soczewica. Zupa jest sycąca, a zarazem lekka - takie lubię najbardziej. Przygotowuje się ją szybko i  łatwo jak na kuchnie brytyjską przystało. Ma niesamowity kolor, który przyciąga - co za tym idzie - zachęcam do przygotowania.



Składniki:
  • 4,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 6 dużych marchewek, grubo pokrojonych
  • 1 łodyga selera naciowego, grubo pokrojona (użyłam 1/4 zwykłego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki żółtej soczewicy
  • 1/2 szklanki maślanki 

Przygotowanie:
  1. Podgrzej w rondlu 1/2 szklanki bulionu, wsyp cebulę, 2 ząbki czosnku, kumin. Dodaj marchew z selerem i gotuj przez 5 minut cały czas mieszając.
  2. Do rondla wlej pozostały bulion oraz wodę. Zagotuj. Następnie gotuj przez około 20 minut na małym ogniu bez przykrycia.
  3. Przy pomocy blendera miksuj zupę partiami, tak aby stała się jednolita. Dodaj soczewicę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu aż ta zmięknie. 
  4. Do gorącej zupy dodaj maślankę. Rozlej do misek i od razu podawaj.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Faktycznie kolor zupy jest bardzo zachęcający, cebula i czosnek przekonały mnie do tej zupy.

    OdpowiedzUsuń