środa, 21 września 2016

Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

- korzenne z cytrynowym lukrem


Nie owijając w bawełnę, pogoda coraz bardziej przypomina brytyjską. Chmury na niebie przybierają wszelkie odcienie szarości, a deszcz wisi w powietrzu. Z szafy powoli można wyciągać cieplejsze kurtki. Rozgrzać można się na wiele sposobów. Jak dobrze wiadomo imbir ma działanie mocno rozgrzewające. Jaka jest jesień - każdy widzi. Zatem skoro już zapukała do naszych drzwi - warto z nią pokojowo walczyć i poczęstować brytyjskim ciastem imbirowym. Cytrynowa polewa lukrowa z soku i skórki cytryny stanowi dodatkowy bonus, bo cóż innego jak witamina C uratuje nas przed zbliżającą się falą przeziębień.  Jest to kolejne ciasto z kuchni brytyjskiej jakie miałam okazję przygotować. Wachlarz brytyjskich wypieków jest naprawdę imponujący. Jak zawsze przepis nie zawiódł. Smak dobrze wyważony, korzenny, przyjemny dla podniebienia. Jest ciasto stworzone do herbaty popołudniową szarą porą. Zachęcam do przygotowania!


Składniki:
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru, zmielonego
  • 2 łyżeczki cynamonu, zmielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, startej
  • 250 g utartego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
Lukier cytrynowy:
  • 60 g utartego masła
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny, drobno startej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:
  1. Wyłóż papierem do pieczenia natłuszczoną kwadratowa formę 23x23 cm.
  2. W misce wymieszaj suche składniki, a następnie resztę produktów. Przy średnich obrotach miksera ubijaj całość do momentu uzyskania gładkiej i jasnej masy o jednolitej konsystencji. Wyłóż masę do przygotowanej formy.
  3. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nastawionym na średnia temperaturę. Po tym czasie pozostaw ciasto do wystygnięcia na blasze przez 10 minut. 
  4. W międzyczasie przygotuj lukier cytrynowy: Przy pomocy drewnianej łyżki utrzyj masło i skórkę cytryny. Stopniowo do naczynia z masłem dolewaj sok z cytryny i dosypuj cukier nadal ucierając. Kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową  posmaruj je lukrem.
Pora na pomidora!

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. O mniam! Idealne jesienne ciasto; uwielbiam połączenie imbiru z cytryną :)

    OdpowiedzUsuń