Shepherd's pie
- klasyka kuchni irlandzkiej i angielskiej
Zapiekanka pasterska jest bardzo podobna do zapiekanki wiejskiej, którą mieliśmy okazję już wcześniej prezentować. Shepherd's pie różni się od cottage pie właściwie jedynie rodzajem mięsa jakie jest wykorzystane do powstania potrawy. W przypadku cottage pie jest to wołowina, shepherd's pie wykorzystuję mieloną jagnięcinę. Danie składa się z dwóch warstw: mięsno-warzywnej i ziemniaczanej, zapiekanych w piecu. Nazwa Shepard's pie pojawiła się dopiero w 1877 roku i była najczęściej traktowana jako synonim dla cottage pie. Potrawa początkowo była, podobnie jak wiele innych smacznych dań - posiłkiem dla biedoty, stworzonym z resztek mięsa i ziemniaków. Dzisiaj stanowi jedną z czołowych wizytówek kulinarnych zarówno Irlandii, jak i Wielkiej Brytanii.
Składniki dla 4 osób:
- 500 g mięsa mielonej jagnięciny
- 1 marchew, pokrojona drobno
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 pora, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu wołowego, drobiowego lub innego mięsnego
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 800 g ziemniaków lub 5 większych lub7 mniejszych ziemniaków, ugotowanych
- 3 łyżki masła
- mleko lub śmietana - na wyczucie
- 1 szklanka startego żółtego sera, najlepiej Cheddar
Przygotowanie:
- Na rozgrzany olej na patelni lub w rondlu wrzuć marchew, cebulę, czosnek oraz pora. Dodaj ziele angielskie oraz tymianek. Jak tylko warzywa staną się miękkie - dodaj mieloną jagnięcinę i smaż do momentu zmiany koloru mięsa a brązowe.
- Dodaj do mięsa pomidory z puszki oraz wlej bulion. Gotuj bez przykrycia, aż nadmiar płynów wyparuje, a całość zgęstnieje.
- W międzyczasie do ugotowanych w osolonej wodzie i odcedzonych ziemniaków dodaj maslo oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Za pomocą tłuczka do ziemniaków wyrób całość na gładką masę i dodawaj śmietanę lub mleko do momenu powstania purèe.
- Do żaroodpornego naczynia włóz masę mięsną - wyrównaj i dociśnij, aby dobrze przylegała do naczynia i była zbita. Na wierzcg wyłóż purèe z ziemniaków - ponownie za pomocą szpatułki równomiernie rozmasuj. Zrób okręgi za pomocą widelca, aby podkreślić rumiany kolor możesz lekko oprószyć ziemniaki słodką papryką. Zapiekaj przez 40-50 minut lub do momentu zarumienienia się wierzchu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Podawaj na ciepło z dodatkiem gałązki świeżego tymianku.
Świeży tymianek |
Shepherd's pie od środka |
Smacznego!
To musi być pyszne z chęcią wypróbuje twój przepis :).
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Wcześniej próbowałam z mięsem wołowym, czyli cottage pie, tak wszystkim smakowało, że kazali powtórzyć :)
UsuńRobiłam wielokrotnie bo to rewelacyjne i pełne danie :) A tak wyglądał mój - http://ulubioneprzepisy.com/2013/04/11/shepherds-pie/ Ojj widzę, że muszę zdjęcia zaktualizować ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że koleżanka zaserwowała z groszkiem :) Piękne zdjęcia! Mi troszkę farsz za płynny wyszedł - niecierpliwość grzechem głównym gotowania :)
UsuńU mnie częściej się to objawia poparzonym językiem :D Pozdrawiam!
UsuńLubię takie zapiekanki i jesienno-zimową porą często goszczą one w moim domu :)
OdpowiedzUsuńOne są idealne właśnie na chłodniejsze dni. To jedno z moich ulubionych dań kuchni angielskiej.
Usuńkocham Twojego bloga- tylko zawsze się głodna robię
OdpowiedzUsuńTo najmilszy komplement jaki otrzymałam odnośnie bloga! Dziękuję i bardzo mi miło :) a skoro głodna się robisz... to chyba wiesz, co masz robić ;) Otwierasz lodówkę i patrzysz na atlas lub na odwrót ;)
OdpowiedzUsuńSein törichtes Verhalten erzürnte seine Gastgeber.
OdpowiedzUsuńMy web page - Purchase legal party pills