poniedziałek, 19 września 2016

Zupa porowa z pomidorami

Zupa porowa z pomidorami

- pora na pomidora!



Zupy jesienną porą smakują najlepiej. Kiedy pierwsze chłodne wieczory nadchodzą rozgrzeją nas trzy specjały: herbata z rumem, kakao i miska gorącej zupy. O ile pierwsza i druga opcja dobra jest na wieczór, tak ostatnia jak znalazł na obiad, po ciężkim dniu. Sezon na świeże owoce i warzywa jeszcze się nie skończył. Warto z niego korzystać póki trwa i sięgnąć po to, co w zasięgu ręki. Kremowa zupa porowo-pomidorowa opiera się o dostępne i powszechne składniki. Jeden wyprawa na pobliski bazarek i wszystkie składniki się znajdą. Mimo, że kuchnia brytyjska czerpie inspiracje z wielu stron świat, to tradycyjne książki kucharskie zawsze były pełne przepisów na zupy. Najczęściej są to zupy o konsystencji kremu, które bardzo szybko się docenia, ze względu na miły dla podniebienia smak i gustowny wygląd, który można łatwo uzyskać przy odrobinie fantazji. Wystarczy kilka grzanek, parę listków świeżych ziół i danie staje się bardzo efektowne. Jest to kolejny przepis z kuchni brytyjskiej warty przygotowania - szybki, zdrowy, a przy tym łatwo dostępny. 




Składniki dla 4-6 osób:

  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone
  • 2 średnie marchewki, pokrojone
  • 1 duża cebula, pokrojona
  • 5 średnich pomidorów, pokrojonych
  • kawałek selera, pokrojony
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g masła
  • 1 duży por, pokrojony w talarki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 3 kromki razowego chleba
  • oliwa do przygotowania grzanek

Przygotowanie:
  1. Do rondla z bulionem dodaj ziemniaki, marchew, cebulę, jednego pomidora oraz seler. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 20 minut bez przykrycia. Przecedź bulion tak by w rondlu został sam płyn. Wybierz ziemiani z warzyw i odstaw.
  2. Rozgrzej na patelni masło i oliwę. Smaż pora z resztą pomidorów przez około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Przerzuć zawartość patelni do rondla z bulionem. Dorzuć wcześniej odstawione ziemniaki.  Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. 
  3. W międzyczasie przygotuj grzanki: pokrój kromki chleba w kostkę, rozgrzej oliwę na patelni, Wrzuć pokrojone pieczywo  i smaż do zarumienienia, W razie potrzeby odsącz grzanki na papierowym ręczniku.
  4. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj pozostawiając ją na małym ogniu. 
  5. Rozlej zupę do misek i przybierz posiekanym szczypiorkiem z bazylią oraz grzankami.

Pora na pomidora!

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz