Zupa porowa z pomidorami
- pora na pomidora!
Zupy jesienną porą smakują najlepiej. Kiedy pierwsze chłodne wieczory nadchodzą rozgrzeją nas trzy specjały: herbata z rumem, kakao i miska gorącej zupy. O ile pierwsza i druga opcja dobra jest na wieczór, tak ostatnia jak znalazł na obiad, po ciężkim dniu. Sezon na świeże owoce i warzywa jeszcze się nie skończył. Warto z niego korzystać póki trwa i sięgnąć po to, co w zasięgu ręki. Kremowa zupa porowo-pomidorowa opiera się o dostępne i powszechne składniki. Jeden wyprawa na pobliski bazarek i wszystkie składniki się znajdą. Mimo, że kuchnia brytyjska czerpie inspiracje z wielu stron świat, to tradycyjne książki kucharskie zawsze były pełne przepisów na zupy. Najczęściej są to zupy o konsystencji kremu, które bardzo szybko się docenia, ze względu na miły dla podniebienia smak i gustowny wygląd, który można łatwo uzyskać przy odrobinie fantazji. Wystarczy kilka grzanek, parę listków świeżych ziół i danie staje się bardzo efektowne. Jest to kolejny przepis z kuchni brytyjskiej warty przygotowania - szybki, zdrowy, a przy tym łatwo dostępny.
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone
- 2 średnie marchewki, pokrojone
- 1 duża cebula, pokrojona
- 5 średnich pomidorów, pokrojonych
- kawałek selera, pokrojony
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 50 g masła
- 1 duży por, pokrojony w talarki
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 3 kromki razowego chleba
- oliwa do przygotowania grzanek
Przygotowanie:
- Do rondla z bulionem dodaj ziemniaki, marchew, cebulę, jednego pomidora oraz seler. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 20 minut bez przykrycia. Przecedź bulion tak by w rondlu został sam płyn. Wybierz ziemiani z warzyw i odstaw.
- Rozgrzej na patelni masło i oliwę. Smaż pora z resztą pomidorów przez około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Przerzuć zawartość patelni do rondla z bulionem. Dorzuć wcześniej odstawione ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie przygotuj grzanki: pokrój kromki chleba w kostkę, rozgrzej oliwę na patelni, Wrzuć pokrojone pieczywo i smaż do zarumienienia, W razie potrzeby odsącz grzanki na papierowym ręczniku.
- Przy pomocy blendera zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj pozostawiając ją na małym ogniu.
- Rozlej zupę do misek i przybierz posiekanym szczypiorkiem z bazylią oraz grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz