piątek, 1 stycznia 2016

Paprikás csirke - paprykarz węgierski

Paprikás csirke

- paprykarz po węgiersku


Paprikás csirke to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Paprykarz węgierski znany jest dobrze na całym świecie. Nazwa jak łatwo się domyśleć pochodzi od przyprawy, na bazie której potrawa jest przygotowywana, a która jednocześnie bezwzględnie kojarzy się z Węgrami, czyli papryką. Papryka jest powszechnie stosowanym warzywem w kuchni węgierskiej. Zarówno w formie świeżej, duszony, jak równiez sproszkowanej - każda postać papryki znajdzie swoje miejsce w tamtejszej gastronomii. Kiedyś miałam okazję spróbować ciastek, za które moja ręka łapczywie sięgnęła, a które okazały się być bardzo pikantne za sprawą dodanej ostrej papryki. Paprikás csirke jest pewną odmianą węgierskiego gulaszu. Przygotowuje się z niewielu prostych składników: cebuli, papryki i pomidorów. Paprykarz klasycznie podawany jest z dodatkiem klusek jajecznych nokedli, podobnych do niemieckich spätzle. Czasami potrawa jest zestawioma z dodatkiem makaronu tgliatelle, czy ryżu. Ja podałam danie z pieczywem. Tradycyjnie potrawa sporządzana powinna być z ćwiartek kurczaka, zastosowanie w to miejsce piersi drobiowych skraca czas przygotowania do 15 minut. Jest to wyjątkowo ekspresowy obiad, idealny dla kulinarnych leniuchów..



Składniki dla 3 osób:
  • 1 cebula
  • 2 papryki (żółta lub czerwona)
  • 2 pomidory
  • 1 większa pierś kurczaka
  • 100 g słoniny
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Roztop słoninę na patelni i smaż posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do patelni łyżkę słodkiej mielonej papryki. 
  2. Jak tylko zacznie z patelni wydobywać się aromat dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i posiekaj. Dodaj do patelni wraz z pokrojoną w paski papryką. Dolej około pół szklanki wody. Duś wszystko na niewielkim ogniu do momentu aż kurczak będzie gotowy.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i wlej na patelnię śmietanę. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj wszytskie składniki ze sobą. Gotowy paprykarz podawaj z pieczywem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz