sobota, 15 kwietnia 2017

Zapiekane roladki z cykorii

Zapiekane roladki z szynki i cykorii

- niemiecki smak z odrobiną goryczy


"Gdyby nie fakt, że jako godeł używa się z reguły dumniejszych i bardziej honorowych znaków, symbolem Niemiec z powodzeniem mółby być wieprz." Cytat ten oddaje to w jak wysokim stopniu Niemcy stanowią kulinarną potęgę jeśli chodzi o potrawy, wśród których prym wiedzie wieprzowina. Wieprzowinę w Niemczech przygotowuje się na setki, jeśli nie tysiące sposobów - od zapiekania, przez gotowanie, po marynowanie. Szczególnie mocno Niemcy polubowali wędzenie mięsa. Stąd też lady w sklepach uginają się pod wyborem najróżniejszych wędlin i kiełbas. Cykoria stanowi ważne warzywo w niemieckiej sztuce kulinarnej od zarania dziejów. W medycynie naturalnej była lekarstwem na wszlekie powszechne dolegliwości. W czasie drugiej wojny światowej cykoria stanowiła zastepstwo dla kawy, której wówczas był ogromny deficyt. Zapiekane roladki z szynki i cykorii to ciekawa propozycja na obiad, w dodatku wyjątkowo zdrowa. Dla amatorów goryczy, której ze sobą niesie cykoria będzie to potrawa doskonała w okresie wiosennym. Dla tych, którzy nie przepadają za gorzkim smakiem cykorii, a przepis chcieliby wypróbować zachęcam do przygotowania dodatkowo kwaśnego sosu, który gorzki smak powinien zniwelować. 


Składniki dla 2 osób:
  • 2 cykorie
  • 15 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g sera gouda, utartego
  • 2 plastry szynki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  •  2 łyżki masła, dodatkowo

Przygotowanie:
  1. W cykoriach wytnij ostrożnie głąb w kształce klina. Obgotuj cykorie przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie przelej zimną wodą i dobrze osącz.
  2. Rozgrzej na patelni masło, dosyp mąkę - całość podsmaż, powoli i wlewaj meko.
  3. Dodaj ser i rozpuść go na małym ognu. Całość przypraw solą i pieprzem.
  4. Wysmaruj masłem brytfankę. Owiń cykorię szynką i ułóż roladki obok siebie. Polej je przygotowanym sosem serowym i zapiekaj przez blisko 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podawaj ciepłe z bukietem sałat.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Niemiecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz