wtorek, 18 kwietnia 2017

Amerykańskie brownie

Brownie 

- klasyka amerykańskiego gatunku 


Tak jak historia Ameryki nie należy do najdłuższych, tak i historia brownie jest jeszcze krótsza. Pierwsze opublikowane przepisy na te typowe dla kuchni amerykańskiej ciasto pochodzą bowiem z 1904 roku. Nazwa jak łatwo się domysleć pochodzi od ciemnobrązowego koloru, które to ciasto zawdzięcza nieprzyzwoitej ilości czekolady, która jest głównym składnikiem brownie. Poza gorzką czekoladą do przygotowania ciasta potrzeba klasycznie jajek, cukru, masła oraz skromnej ilości mąki. Do ciasta często dodawane są również orzechy, czy inne bakalie. Jak widać składniki potrzebne do stworzenia brownie są wyjątkowo łatwo dostępne. Kolejną zaletą brownie jest szybkość jego przygotowania - wystarczy pół godziny i ciasto jest gotowe. A co jeśli będzie zakalec? Super! Brownie powinno mieć konsystencje niewyrośniętego ciasta na pograniczu z zakalcem. Cóż dodać więcej? Ciasto może długo przetrwać i smakuje z każdym dniem tak samo dobrze - jeśli nie lepiej. Ale o tej zalecie mogą się przekonać tylko nieliczni. Ciasto ukryłam przed wzrokiem ludzkości i tylko dlatego ten zabieg miał szansę powodzenia. W dostępie do małych, spragnionych słodkości łapek brownie znika błyskawicznie. To właściwie jedyna wada ciasta jaka mi przychodzi do głowy. Zachęcam i polecam do przygotowania.


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła 
  • 300 czekolady gorzkiej
  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki kakao 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 jajek

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • ok. 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z połamaną czekoladą. Przestudzoną masę wlek do miski, dodaj kakao oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
  2. Do miski z przygotowaną masą przez cały czas mieszając stopniowo dodawaj jajka oraz przesianą mąkę. Dokładnie wszytsko wymieszaj. 
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 30 -35 minut.  
  4. W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść śmietankę oraz połamaną czekoladę. Mieszaj gotując na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  5. Rozlej polewę na wierzchu ostudzonego ciasta i oprósz wiórkami kokosowymi. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do momentu stężenia polewy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz