poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kartoflanka z Pragi

Kartoflanka z Pragi

- zupa ziemniaczana z włoszczyzną na boczku


Z racji bliskiego sąsiedztwa z Polską czeskie polévki, często są bardzo zbliżone smakiem do naszych rodzimych zup. Zarówno po czeskiej jak i polskiej stronie możemy na stołach odnaleźć zupę ogórkową, żurek, czy też krupnik. Są jednak takie zupy, z których Czechy słyną. Do czeskich specjaloności zdecydowanie należy pachnąca majerankiem kartoflanka. Istnieje kilka odmian bramboracki - tym razem postanowiłam przygotować odmianę praską, która zachwyca swoim smakiem. Zupa została przygotowana na wywarze z porcji boczku oraz pęczku włoszczyzny z dodatkiem aromatycznego majeranku. Poza podstawowym składnikiem kartoflanki - ziemniaków, zostały dodana zasmażana cebula oraz suszone grzyby, które zdecydowanie pozytywnie wpłynęły na smak zupy. Gęstą zupę zabiela się dodatkowo śmietaną. Decydując się na tak sycącą zupę jaką jest bramboracka, można swobodnie zapomnieć o przygotowywaniu jakiegolwiek drugiego dania. Lepiej poświęcić czas na upieczenie sernika, na który jak wszyscy wiemy, zawsze się znajdzie odrobina wolnego miejsca.



Składaniki dla 4-5 osób:
  • 500 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek włoszczyzny, drobno pokorjonej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 50 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki mąki
  • 20 g suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych w paski
  • 1,5 l wody
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • sól, świeżo zmielon pieprz


Przygotowanie:
  1. Pokrojone ziemniaki, włoszczyznę oraz boczek włóż do garnka i zalej wodą. Dopraw majerankiem i kminkiem, zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  2. Zeszklij cebulę na gorącym maśle, dołóż czosnek i lekko podsmaż. Opósz mąką i smaż do zarumienienia. 
  3. Wyjmij boczek z upy i połowę włoszczyzny. Resztę znajdującą się w garnku zblendj i wymieszaj z zasmażką z cebuli. Dodaj do zupy pokrojone i namoczone grzyby. Gotuj przez kolejne 15 minut. 
  4. Do zupy dodaj odstawioną połowę włoszczyzny.  Gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  5. Zdejmij zupę z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Ugotowany boczek pokrój w kostkę, podsmaż na pateli i dodaj do zupy.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Czeska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz