Serbska sałatka z warzywami i makaronem
- kolorowo po serbsku
W Serbii potrawy wyłącznie warzywne stanowią najczęściej dodatek do dania mięsnego. Niemniej jednak nie sposób rozmawiać o kuchni serbskiej bez wspominania o ważnej roli warzyw w tejże. Serbskie talerze wypełnione są rozmaitymi warzywami - od bieli cebuli, przez intensywną czerwień papryki, głęboką zieleń szpinaku, ciemnofioletową oberżynę, po czarne oliwki. Kolorowa sałatka z warzywami i makaronem z charakterystycznym sosem czosnkowo-jogurtowym to pozycja idealna na słoneczne dni. Sałatka może stanowić zarówno samodzielne danie, jak również być wcześniej wspomnianym dodatkiem do mięsa. Nie ma znaczenia, czy przejmie rolę pierwszo- , czy też drugoplanową, bo jest wyjątkowo smaczna. Jej czar opiera się o łatwodostępne i niewyszukane składniki. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu i jest wyjątkowo łatwe. Nalezy pamiętać o tym, że Serbowie lubią dobrze zjeść, a tam gdzie ceni się jedzenie, musi być ono dobre i świeże. Tak jest też w przypadku sałatki warzywnej z makaronem. Zachecam do przygotowania.
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu typu rurki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku, rozgneciony
- sól, świezo zmielony pieprz
- oliwa
- liscie sałaty karbowanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pomidorki koktajlowej przekrój na pół, oliwki na cienkie krążki, a cebule na drobne plasterki.
- Czosnek wymieszaj z jogurtem naturalnym z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miski. Wymieszaj makaron z dwiema łyżkami oliwy, dodaj pokrojone oliwki, pomidory oraz cebulę. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Rozłóż umyte i osuszone liście sałaty na talerzach i wyłóż na nie makaron. Podawaj lekko polane sosem jogurtowym i oprószone natką pietruszki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Serbska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz