poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Kurczak w mleku kokosowym

Kurczak w mleku kokosowym

- rozgrzewający, po indyjsku


Jak podają statystyki blisko 80% Hindusów nigdy nie wzięło i najprawdopodbniej nie weźmie do ust wołowiny. W jadłospisie Braminów na próżno szukać potraw z jakimkolwiek rodzajem mięsa. Jednakże, należy pamiętać, że Indie zamieszkują również liczni wyznawcy Sikhizmu oraz Islamu. Najpopularniejszym rodzajem spożywanego mięsa w Indiach bezkonkurencyjnie jest drób. Mięso kurczaka idealnie poddaje się bogatemu wachlarzowi indyjskich przypraw. Potrawy indyjskie przesiąknięte są zarówno ogromną ilością jak i różnorodnością przypraw. Wszystkie przenikają się tak mocno, że w pierwszym smaku trudno wymienić jakie przyprawy zostały użyte do stworzenia danej potrawy. Tak też jest w przypadku kurczaka w mleczku kokosowym. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Kurczaka przygotował od początku do końca mój luby, dzięki czemu zmarźnięta i głodna mogłam jeszcze lepiej docenić smak tej potrawy. Zachęcam do przygotowania - w każdej chwili. Danie jest po prostu znakomite. 


Składniki dla 4 osób:
  • 4 nóżki kurczaki 
  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1/4 łyżeczki nasion kardamonu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżeczka ostrego chilli w proszku
  • 3/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 śrdnie pomidory, bez skóry, pokrojone


Przygotowanie:
  1. Utłucz w moździerzu ziarna pieprzu, kardamonu i anyżu. 
  2. W dużym rondlu rozgrzej masło i usmaż do zeszklenia cebulę. Dodaj imbir, chilli gałkę muszkatołową, curry, pieprz, anyż i kardamon. Smaż niustannie mieszając do momentu aż zacznie wydzielać się wyraźny aromat. 
  3. Dołóż kurczaka i pozostałe składniki, duś przez 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę z garnka i duś przez kolejne 20 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kurczak stanie się miękki.


Autor: Szara Emilencja

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz