Kasza gryczana z boczkiem
- cebulą i grzybami, po polsku
Długo zanim na naszych stołach zaczęły królować ziemniaki, makaron, ryż, a nawet chleb, podstawą polskiego pożywienia stanowiła kasza. Pojawiała się w jadłospisie zarówno bogatych i biednych, różniły się wyłącznie dodatki. Na wsi kaszę przyrządzano z mlekiem, czy też ze słoniną. Bardzo popularne były też gęste zupy przygotowane na bazie kaszy. Mimo, że z czasem kasza odeszła na dalszy plan i obecnie pełni najczęściej rolę drugoplanową niż główną, to mimo wszystko zajęła stałe miejsce w kuchniach regionalnych. Kasza gryczana to najbardziej znana kasza z dostępnych powszechnie na polskim rynku. Jest bogatym źródem witamin oraz związków mineralnych, więc powinno się po nią sięgać jak najczęściej. Sięgnęłam tym razem po staropolski przepis na kaszę gryczaną z boczkiem, cebulą oraz suszonymi grzybami. Kaszę przygotowuje się w nieco podobny sposób do włoskiego risotto, a efekt jest bardzo smaczny. Potrawa przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi polskich tradycyjnych smaków. Przygotowuje się stosunkow szybko i ekonomicznie. Zachęcam do przygotowania.
- 1 opakowanie kaszy gryczanej (100 g)
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 grube plastry boczku, usmażone
Przygotowanie:
- Cebulę usmaż na jednej łyżce masła, dodaj grzyby i duś do momentu aż odparuje płyn.
- Wbij do suchej kaszy jajko i wymieszaj. Na patelni na pozostałym maśle smaż kaszę z jajkiem nieustannie mieszając.
- Przełóż cebulę z grzybami do garnka z wrzątkiem i dodaj usmażoną kaszę. Doprowadź do wrzenia i dopraw przyprawami. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie. Podawaj z usmażonym boczkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Polska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Boczek? Zawsze i wszędzie. Uwielbiam! Kaszę oczywiście bym odpuścił, jak to facet, ale podobno czasami dobrze jest zjeść coś nietłustego. :D
OdpowiedzUsuń