poniedziałek, 31 lipca 2017

Węgierska zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową i śmietaną

- po węgiersku


Kuchnia węgierska chociaż często, to jednak nie zawsze jest mocno przyprawiona czerwoną ostrą papryką. Czasami nie zawiera jej wcale. Bogactwo aromatu węgiersich potraw tkwi również w czosnku, cebuli  i pieprzu. Węgierscy kucharze potrafią tak zastosować powyższe, że ich dania są niezwykłe i niepowtarzalne. Należy pamiętać, że tradycyjna kuchnia węgierska, podobnie jak polska bardzo chętnie bazuje na warzywach sezonowych. Zupy węgierskie są nieocenione w smaku. Zupa z fasolką szparagową i śmietaną jest jednym z bardzo smacznych tego przykładów. Jest lekko gęsta i kremowa. Przygotowuje się ja bardzo szybko, a samo wykonanie jest nieskomplikowane. Jest to doskonaly pomysł na obiad w letniej porze - kiedy nie ma się ochoty na nic większego, a sama zupa to trochę za mało. W tym przypadku sama zupa to w sam raz. 



Składniki dla 2 osób:
  • 150 g ziemniaków
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Przygotowanie:
  1. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Ziemniaki podduś na maśle wraz z cebulą. Dodaj majeranek, przypraw solą i pieprzem. Zalej bulionem i zagotuj, a następnie duś na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  2. Oczyszczoną fasolkę pokrój w kawałki o długości mniej więcej 4 cm. 
  3. Lekko zmkisuj zupę w garnku. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Wsyp pokrojoną fasolkę szparagową i gotuj przez blisko 10 minut na wolnymogniu.
  4. Dipraw zupę do smaku i rozlej na talerze. Przed podaniem  posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Arabska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz