niedziela, 17 sierpnia 2014

"Ciasta słodkie i wytrawne"

"Ciasta słodkie i wytrawne" 

-książka-


Podróże lubią nie tylko zwiedzać i poznawać sekrety powstawania dań. Lubią też czytać i eksperymentować z przepisami z internetu, książek, czy prasy kulinarnej. Dlatego chciałabym się podzielić z Wami drodzy czytelnicy swoją ulubioną literaturą. Będziemy się starały w artykułach przedstawić recenzje książek kucharski, dotyczących kultury kulinarnej lub około kulinarnych tematów. Może komuś ta wiedza się przyda, temat zaciekawi. A patrząc na mnogość książek kucharskich, aż może się zakręcić w głowie. Bo ładne zdjęcia przy przepisie to nie wszystko. Dziś na pierwszy ogień moja pierwsza książka kucharska.




Tytuł: "Ciasta słodkie i wytrawne"
Autor: H.Lipińska A. Woźniakowski
Wydawnictwo, rok: Wydawnictwo Spółdzielcze 1984

Książka ze względu na swój wiek ma pewne plusy: nie ma tu udziwnień, trudno dostępnych składników. Jest też minus - jak na tamte czasy ilość jajek w deserach jest zatrważająca. Cała publikacja podzielona jest na działy. Mamy więc praktyczne porady dotyczące potrzebnych produktów, a także garść przepisów dotyczących:
  • ciast drożdżowych
  • ciast francuskich
  • ciast bezowych
  • parzonych
  • kruchych 
  • biszkoptowych i piaskowych
  • jabłeczników i szarlotek
  • serników
  • pierników, mazurków
  • faworków
  • wyrobów wytrawnych
  • naleśników, blin itp.
  • oraz ciekawy dział wypieków kuchni staropolskiej i kuchni innych narodów.
Całość wzbogacona jest rysunkami poglądowymi i wkładką z koloryzowanymi zdjęciami. Książkę spokojnie polecę każdemu kto pragnie sprawdzić się na polu deserów. Przepisy są jasne i zrozumiałe, a proporcje składników dokładne.

Miłego czytania!


2 komentarze:

  1. Bardzo jestem ciekawa, czy gdzieś jeszcze taką książkę można kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomogę. Może standardowe allegro? Albo jakiś antykwariat?

      Usuń