niedziela, 24 września 2017

Rosyjskie bliny z łososiem

Bliny z wędzonym łososiem 

- śmietaną i szczypiorkiem, po rosyjsku


Bliny, chociaż od razu kojarzą się z kuchnią rosyjską - co jest z resztą jak najbardziej poprawne, to stanowią także tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Zwyczajowo podawane są podczas obchodów Maslenicy, przed wielkim postem. Maslenica obchodzona była jeszcze w czasach pogańskich - wówczas świętowano pożegnanie zimy z równoczesnym powitaniem wiosny. Kościół prawosławny przyjął ją, jako święto religijne, przypadające na siedem tygodni przed Wielkanocą. Maslenica trwa przez tydzień i jest czasem ucztowania i zabaw. Bliny obecnie podawane są także w innych częściach roku, bez kontekstu religijnego. Niemniej jednak mają w dalszym ciagu znaczenie symboliczne dla Rosjan. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny mają formę niewielkich drożdżowych nalesników sporządzonych na bazie ciasta z mąki gryczano-pszennej, czy też gryczano-żytniej. Podawane są w rozmaitej formie zarówno na przykład na słodko, częściej jednak spotkać możemy bliny podawane z roztopionym masłem, śmietaną i kawałkiem ryby - wędzonym łososiem, jesiotrem, marynowanym śledziem, czy też z jajkiem, grybami i serem. W wersji bardziej eksluzywnej bliny serwowane bywają z kawiorem. Jakby nie przygotowywać potrawę, ważne jest, żeby w momencie podania bliny były ciepłe i wilgotne. Ze względu na niską zawartość glutenu szybko tężeją i stają się przez to kruche. Bliny to naprawdę miła dla podbniebienia podróż kulinarna do Rosji. Zachęcam do przygotowania. 



Składniki:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 łyżki masła, roztopiongo
  • 2 jajka
  • 150 g gęstej śmietany 
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki szczypiorku, siekanego
  • masło do smażenia
  • szczypta soli 

Przygotowanie:
  1. Wymieszaj oba rodzaje mąki, sól i dodaj drożdże instant. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki. Białka ubij na sztywna pianę. 
  2. W średnim rondlu rozpuść masło w mleku. Wlej zawartość rondla do miski z mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę z ciastem w ciepłe i bezwietrzne miejsce na około 20 minut.
  3. Na koniec dodaj ubite białką i ponownie wymieszaj. 
  4. Rozpuść mało na patelni. Smaż porcje ciasta o wielkości około jednej łyżki stołowej po trzy minuty z każdej strony aż się zarumienią.
  5. Bliny podawaj z łososiem, śmietanąposypane posiekanym szczypiorkiem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Niestety jeszcze nie miałem okazji jeść tak podanego łososia, ale na sam widok wygląda to bardzo apetycznie. Muszę przyznać, że bardzo fajnie smakuje również łosoś z piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i jestem przekonany, że na pewno każdemu będzie on smakował.

    OdpowiedzUsuń