Tarta z karmelizowanym porem
- oraz serkiem ricotta
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. I chociaż powszechnie wiadomo, że francuzów i anglików szczególne nie połączy, to jednak tarta ochoczo została przyjęta przez brytyjskie panie domu. Wytrawna tarta z warzywami, grzybami i serowym nadzieniem szczególnie zagościła w tamtejszej kuchni. Cenię kuchnię brytyjską za jej prostotę - nawet wykwintne danie są łatwe w przygotowaniu. Tak też jest w przypadku tarty z karmelizowanym porem. Kilka składników - kruche ciasto, cebula, por, tymianek, miód, ser ricotta, parmezan i jajko - a efekt końcowy jest zachwycający i zachęcający do pospiesznej konsumpcji. Jest to świetny pomysł na podanie gościom jako przystawkę. Na moich tarty zrobiły wrażenie. Szczerze zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula, pokrojone na cienkie talarki
- 1 por, pokrojony na cienkie talarki
- 1 łyżka liści tymianku, najlepiej świeżego
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie sera ricotta
- 2 g grubo startego parmezanu
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 1 żółtko + 1 białko
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni smaż na oleju przez około 15 minut cebulę i pora. Dodaj tymianek i zamieszaj. Pod koniec smażenia dodaj jedną łyżkę miodu. Dokładnie zamieszaj.
- W misce wymieszaj ricottę, parmezan oraz żółtko jaja.
- Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza. Foremki do pieczenia muffinów wyłóż papierem do pieczenia. Płat kruchego ciasta podziel na sześć równych części.
- Wyłóż każdą część kruchego ciasta na dno foremki. Na spód rozłóż równomiernie serowe nadzienie. Na wierzch rozłóż skarmleizowaną mieszankę cebulowo-porową.
- Brzegi ciasta zawiń do środka w taki sposób aby zachowały okrągły kształt.
- Brzegi kruchego ciasta posmaruj za pomocą będzelka roztrzepanym białkiem.
- Piecz przez około 35 minut. Podawaj najlepiej gorące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz