środa, 28 lutego 2018

Tarta z karmelizowanym porem

Tarta z karmelizowanym porem

- oraz serkiem ricotta



Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. I chociaż powszechnie wiadomo, że francuzów i anglików szczególne nie połączy, to jednak tarta ochoczo została przyjęta przez brytyjskie panie domu. Wytrawna tarta z warzywami, grzybami i serowym nadzieniem szczególnie zagościła w tamtejszej kuchni. Cenię kuchnię brytyjską za jej prostotę - nawet wykwintne danie są łatwe w przygotowaniu. Tak też jest w przypadku tarty z karmelizowanym porem. Kilka składników - kruche ciasto, cebula, por, tymianek, miód, ser ricotta, parmezan i jajko - a efekt końcowy jest zachwycający i zachęcający do pospiesznej konsumpcji. Jest to świetny pomysł na podanie gościom jako przystawkę. Na moich tarty zrobiły wrażenie. Szczerze zachęcam do przygotowania.


Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojone na cienkie talarki
  • 1 por, pokrojony na cienkie talarki
  • 1 łyżka liści tymianku, najlepiej świeżego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie sera ricotta 
  • 2 g grubo startego parmezanu
  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 1 żółtko + 1 białko

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzanej patelni smaż na oleju przez około 15 minut  cebulę i pora. Dodaj tymianek i zamieszaj. Pod koniec smażenia dodaj jedną łyżkę miodu. Dokładnie zamieszaj.
  2. W misce wymieszaj ricottę, parmezan oraz żółtko jaja. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza. Foremki do pieczenia muffinów wyłóż papierem do pieczenia. Płat kruchego ciasta podziel na sześć równych części. 
  4. Wyłóż każdą część kruchego ciasta na dno foremki. Na spód rozłóż równomiernie serowe nadzienie. Na wierzch rozłóż skarmleizowaną mieszankę cebulowo-porową. 
  5. Brzegi ciasta zawiń do środka w taki sposób aby zachowały okrągły kształt. 
  6. Brzegi kruchego ciasta posmaruj za pomocą będzelka roztrzepanym białkiem.
  7. Piecz przez około 35 minut. Podawaj najlepiej gorące. 





Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz