wtorek, 6 marca 2018

Hummus

Hummus z tahiną

- klasyka gatunku


Oryginalnie pochodzi z terenu określanego z języka włoskiego Lewantem, w skład którego wchodza państwa leżącego na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemneo. Obszar obejmuje dzisiejszą Syrię, Jordanię, Liban, Izrael oraz Autonomie Palestyńską. W szerszym znaczeniu do Lewantu zalicza się również Turcję oraz Egipt. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie skąd pochodzi hummus. Jak głosi legenda została stworzona przez sułtana Saladyna za czasów wypraw krzyżowych. Mus z ciecierzycy nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale występuje w wielu wariantach. Sposób sporządzenia pasty jest kością kulinarnej niezgody między Izraelem a Libanem - oba kraje uważają, że ich metoda jest tą właściwszą. Największym eksporterem hummusu jest Izrael, co mają za złe Arabowie, oskrażając Izrael, że rości sobie prawa i przywłaszczył nazwę potrawy. Libańczycy bezskutecznie powzięli próby zastrzeżenia nazwy "hummus" i prawa do jej korzystania. Hummus nie jest skomplikowaną potrawą do przygotowania - jej podstawowe składniki to: ciecierzyca, czosnej, tahini, czyli pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy. Hummus jest bardzo lubiany przez wegeterian. Jest świetną alternatywą dla masła, smakuje bardzo dobrze z samym pieczywem, ale także idealnie pasuje do kanapek z jajkiem i warzywami.


Składniki: 
  • 1 puszka cieciorki (400 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 lyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek gotowej pasty tahini*
  • 70-80 ml zimnej przegotowanej wody 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól 
Pasta tahini:
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  1. Przygotuj pastę tahini: Wsyp ziarna sezamu na patelnie i upraż. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Kiedy nasiona lekko zbrązowieją wyłącz ogień. Uprażony sezam odstaw do ostudzenia, następnie za zblenduj. Dodaj do sezamu oliwę i dokładnie utrzyj z sokiem crynowym oraz czosnkiem na jednolitą masę.
  2. Do powstałej pasty dodaj kolejno czosnek oraz sok z cytryny - zmiksuj blenderem do powstania jednolitej masy. Następnie dodawaj sukcesywnie ciecierzycę, pozostałą oliwę oraz wodę. Przypraw solą, pieprzem cayenne oraz kuminem.




Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Soda oczyszczona w spisie składników a opisie wykonania jej nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę, przepis na którym się opieralam ją zawierał - ale on wykorzystywał suszoną cieciorkę - która należy namaczać przez noc w owej sodzie. Poprawiłam i usunęłam sodę ze składników :)

      Usuń
  2. Domyślałam się, że tak własnie było :). Wolę powyższy przepis, bo jest prostszy w wykonaniu. Jak tylko kupię puszkę cieciorki, zrobię taki rarytas :). Dziękuję za przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz używała gotowej pasty tahini - to ostrożnie, ja trafiłam na bardzo gorzką, przez co cały hummus wyszedł trochę gorzki

      Usuń
  3. Dzięki za sugestię :). Dziś zamówiłam pastę tahini i mam nadzieję, że będzie dobra. Ma być bio, ze sklepu, w którym już parę razy robiłam zakupy. Zobaczymy jaki będzie efekt.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń