wtorek, 6 sierpnia 2019

Ratatouille

Ratatouille

- francuski klasyk z Nicei



Ratatouille to istna francuska rozkosz dla jarskiego podniebienia. Jednakże nie tylko jarosze pieją z zachwytu nad smakiem tej potrawy, uwiodła bowiem już niejednego mięsożercę. Na swoim koncie ma wielu zakochanych, nie dziwi więc fakt, że jest to jedno z pierwszych dań wymienianych przez ludzi na całym świecie jeśli chodzi o najbardziej znane potrawy kuchni francuskiej. Słowo ratatouille niegdyś oznaczało jedynie gruby gulasz. Obecne podstawą ratatouille stanowi podsmażony na oliwie czosnek, cebula, bakłażan, cukinia, pomidory oraz papryka. Magii smaku tej prowansalskiej potrawie nadają odpowiednio dobrane zioła takie jak majeranek, koper włoski, bazylia i tymianek. Oszczędzając czas przy doborze ziół często dodaje się gotowej mieszanki ziół prowansalskich. Istnieje wiele różnych metod przygotowania potrawy. Klasyka nakazuje, aby każdy rodzaj warzyw przygotowywać oddzielnie, a następnie wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jako ciekawostkę dodam, że słowem ratatouille określa się czasami niewyszukaną potrawę, a nawet złą kuchnię. Ratatouille w wydaniu klasycznym jak najbardziej przedstawia dobrą, zdrową i smaczną kuchnię. Kosztujemy oczami, a należy przyznać, że widok moich warzywnych zarumienionych ulubieńców - bakłażana i cukinii, zachęca do skosztowania potrawy.



Składniki dla 2 osób:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanych liść bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:
  1. Bakłażana wraz ze skórą pokrój w większa kostkę, oprósz łyżką soli, wymieszaj i przełóż do durszlaka na około 30 minut. 
  2. Sparz pomidory i obierz ze skórki, następnie pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. 
  3. Pokrój cukinię na grubsze plastry. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i dodaj pokrojoną cukinię. Smaż do z każdej strony do zrumienienia. Następnie przełóż usmażoną cukinię do garnka. 
  4. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż przez 3-4 minuty pokrojoną w cząstki paprykę. Przełóż paprykę do garnka z cukinią.
  5. Opłucz i osusz cząstki bakłażana. Smaż na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżkami oliwy do zrumienienia. Przełóż do garnka z papryką i cukinią.
  6. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnej. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj pomidory wraz z tymiankiem i pietruszką. Smaż przez około 10 minut. Zawartość patelni wlej do garnka z warzywami. 
  7. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj jego zawartość przez około 10 minut - warzywa powinny być miękkie, ale jednocześnie jęrne. Kilka razy w trakci gotowania delikatnie przemieszaj łyżką. 
  8. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj przybrane listkami bazylii. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz