Kurczak po tajsku z ananasem
stir fry z ryżem
Kuchnia tajska jak żadna inna potrafi w jednym daniu skomponować ze sobą składniki jakich zazwyczaj zupełnie się ze sobą nie łączy. Owoce z mięsem tworzą duet bardzo ciekawy w smaku. Smak słodki miesza się z ostrym i kwaśnym. Kuchnia tajska słynie z niesamowitego smaku warzyw, które uprawiane są w sprzyjających warunkach wilgotnej gleby. Świeżość warzyw, to podstawa w kuchni Tajów. Papryka stanowi jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Tajlandii. Choć do kraju Tajów sprowadzona została przez Portugalczyków późno, bo dopiero w VI wieku, to obecny wybór gatunków może przywrócić o zawrót głowy. Papryczka chilli przetwarzana jest na wiele sposobów i ma bogatą ilość zastosowań - krojone, suszone, pasty i sosy są dodatkiem większości dań. Dzięki niej mogę przedstawić niniejszą potrawę - kurczaka smażonego na szybko z ananasem w słodko-pikantnym sosem. Danie wcale by nie powstało, gdyby nie moje gapiostwo. Miały być plastry ananasa w cieście - jednak zamiast patrzeć na opis, spojrzałam na datę ważności, po otworzeniu puszki okazało się, że były to części ananasa. W efekcie nie żałuję, danie wyszło wyjątkowo dobre. Ananas, imbir, czosnek i papryczka chilli tworzy bardzo zgrane połączenie.
Kuchnia tajska jak żadna inna potrafi w jednym daniu skomponować ze sobą składniki jakich zazwyczaj zupełnie się ze sobą nie łączy. Owoce z mięsem tworzą duet bardzo ciekawy w smaku. Smak słodki miesza się z ostrym i kwaśnym. Kuchnia tajska słynie z niesamowitego smaku warzyw, które uprawiane są w sprzyjających warunkach wilgotnej gleby. Świeżość warzyw, to podstawa w kuchni Tajów. Papryka stanowi jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Tajlandii. Choć do kraju Tajów sprowadzona została przez Portugalczyków późno, bo dopiero w VI wieku, to obecny wybór gatunków może przywrócić o zawrót głowy. Papryczka chilli przetwarzana jest na wiele sposobów i ma bogatą ilość zastosowań - krojone, suszone, pasty i sosy są dodatkiem większości dań. Dzięki niej mogę przedstawić niniejszą potrawę - kurczaka smażonego na szybko z ananasem w słodko-pikantnym sosem. Danie wcale by nie powstało, gdyby nie moje gapiostwo. Miały być plastry ananasa w cieście - jednak zamiast patrzeć na opis, spojrzałam na datę ważności, po otworzeniu puszki okazało się, że były to części ananasa. W efekcie nie żałuję, danie wyszło wyjątkowo dobre. Ananas, imbir, czosnek i papryczka chilli tworzy bardzo zgrane połączenie.
Składniki dla 4 osób:
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę o średnicy 1,5 cm
- 2 lyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- 1 mała papryczka chilli, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju - użyłam sezamowego
- 1 puszka krojonego drobno ananasa
- 200 g ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
- Pokrój kurczaka na kostkę o średnicy 1,5 cm. Wsyp kawałki do miski, wymieszaj z mąką kukurydzianą i odstaw.
- Podgrzej olej na większej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek z imbirem i smaż przez około 30 sekund ciągle mieszając.
- Dodaj pokrojoną w kawałki paprykę, drobno posiekaną papryczkę chilli i kawałki ananasa. Smaż przez 3-5 minut, aż papryka stanie się miękka, ale ciągle chrupiąca. Dodaj sosy i zalewę po ananasach. Zdejmij z ognia.
- Na 2 łyżkach masła usmaż kawałki kurczaka przez około 5 minut, aż ten stanie się złoty. Dodaj do woka lub patelni z ananasem. Podgrzewaj przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Uwagi: Do wzmocnienia ostrego smaku dodałam 1,5 łyżeczki sosu piri -piri
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Skinny Taste
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz