czwartek, 24 października 2013

Kurczak z ananasem po tajsku

Kurczak po tajsku z ananasem

stir fry z ryżem




Kuchnia tajska jak żadna inna potrafi w jednym daniu skomponować ze sobą składniki jakich zazwyczaj zupełnie się ze sobą nie łączy. Owoce z mięsem tworzą duet bardzo ciekawy w smaku. Smak słodki miesza się z ostrym i kwaśnym. Kuchnia tajska słynie z niesamowitego smaku warzyw, które uprawiane są w sprzyjających warunkach wilgotnej gleby. Świeżość warzyw, to podstawa w kuchni Tajów. Papryka stanowi jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Tajlandii. Choć do kraju Tajów sprowadzona została przez Portugalczyków późno, bo dopiero w VI wieku, to obecny wybór gatunków może przywrócić o zawrót głowy. Papryczka chilli przetwarzana jest na wiele sposobów i ma bogatą ilość zastosowań - krojone, suszone, pasty i sosy są dodatkiem większości dań. Dzięki niej mogę przedstawić niniejszą potrawę - kurczaka smażonego na szybko z ananasem w słodko-pikantnym sosem. Danie wcale by nie powstało, gdyby nie moje gapiostwo. Miały być plastry ananasa w cieście - jednak zamiast patrzeć na opis, spojrzałam na datę ważności, po otworzeniu puszki okazało się, że były to części ananasa. W efekcie nie żałuję, danie wyszło wyjątkowo dobre. Ananas, imbir, czosnek i papryczka chilli tworzy bardzo zgrane połączenie.


Składniki dla 4 osób:
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę o średnicy 1,5 cm
  • 2 lyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • 1 mała papryczka chilli, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju - użyłam sezamowego
  • 1 puszka krojonego drobno ananasa
  • 200 g ugotowanego ryżu


Przygotowanie:
  1. Pokrój kurczaka na kostkę o średnicy 1,5 cm. Wsyp kawałki do miski, wymieszaj z mąką kukurydzianą i odstaw.

  2. Podgrzej olej na większej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek z imbirem i smaż przez około 30 sekund ciągle mieszając. 

  3. Dodaj pokrojoną w kawałki paprykę, drobno posiekaną papryczkę chilli i kawałki ananasa. Smaż przez 3-5 minut, aż papryka stanie się miękka, ale ciągle chrupiąca. Dodaj sosy i zalewę po ananasach. Zdejmij z ognia.
  4. Na 2 łyżkach masła usmaż kawałki kurczaka przez około 5 minut, aż ten stanie się złoty. Dodaj do woka lub patelni z ananasem. Podgrzewaj przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.


Uwagi: Do wzmocnienia ostrego smaku dodałam 1,5 łyżeczki sosu piri -piri

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Skinny Taste

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz