Kurczak z cieciorką i ryżem
- aksamitny smak mleczka kokosowego z charakternym tymiankiem
Tradycje kulinarne wysp Morza Karaibskiego są bogate i różnorodne. Powstały w wyniku fuzji kuchni z wielu stron świata. Począwszy od rdzennej kuchni indiańskiej tego obszaru, na obecny kształt i smak tamtejszych potraw miały ogromny wpływ europejskie i afrykańskie obyczaje kulinarne. Kolejni napływający przybysze z Chin i Indii zostawili swój ślad na zawsze w tym co dzisiaj możemy smakować na tamtejszych wyspach, niegdyś zwanych Indiami Zachodnimi. Jednakowoż, pomimo wielu wspólnych elementów, każda wyspa z czasem wykształciła indywidulany styl przyrządzania potraw. Jeżeli chodzi o cechy wspólne, charakterystyczne dla kuchni karaibskiej jest dodawanie owoców oraz mleczka kokosowego do potraw mięsnych. W jadłospisie karaibskiej ludności przede wszystkim znajdują się ryby i owoce morza, z mięs najczęściej sięga sie po wieprzowinę i drób. Podstawą pożywienia niewątpliwie jest ryż, który sprowadzany jest z Azji. Wśród warzyw prym wiodą bataty oraz odmiany bananów przeznaczone do gotowania i smażenia, równie chętnie sięga się po rośliny strączkowe, na przykład groszek lub cieciorkę. Napływająca ludność z Indii wprowadziła szereg aromatycznych przypraw. W kuchni karaibskiej chętnie sięga się po chilli, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz imbir. Kurczak z cieciorką i ryżem w mleczku kokosowym był pierwszym daniem kuchni karaibskiej, jakie miałam okazję przygotować. Zakochałam się w tym smaku. Do dzisiaj jest to jedna z moich najchętniej przygotowywanych potraw, a kuchnia karaibska stała się jedną z moich ulubionych.
Składniki:
Składniki:
- 50 g masła
- 8 nóżek kurczaka (lub innych części kurczaka - ok. 1 kg)
- 1 średnia cebula drobno posiekana (biała lub czerwona)
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 świeża papryczka chilli (czerwona), drobno posiekana, bez gniazda nasiennego
- 1 średnia czerwona papryka pokrojona na 1,5 cm kawałki
- 200 g białego długoziarnistego ryżu (1 szklanka)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 1 łyżka suszonego tymianku (oryginalnie w przepisie był zalecany świeży)
- 400 g cieciorki z puszki, odcedzonej i wypłukanej
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 500 ml bulionu z kurczaka (2 szklanki)
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło na patelni i smaż kurczaka przez 5 minut, aż zarumieni się na całej powierzchni.
2. Dorzuć cebulę, chilli i paprykę, smaż aż zmiękną. Dosyp ryż i duś przez następne 2 minuty. Stale mieszaj - tak aby cały ryż został pokryty masłem.
3. Dodaj wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę i dolej mleczko kokosowe. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
4. Do buliony dosyp nitki szafranu i przelej jedną szklankę na patelnię. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut. Dolewaj kolejno pozostałą szklankę bulionu.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Osobiście bardziej mi smakuje z makaronem. Ostatnio nawet wykorzystałem ten przepis do zjedzenia w mojej pracy w Drukarni :)
OdpowiedzUsuń