niedziela, 1 grudnia 2013

Herbata z cynamonem i kardamonem

Czarna herbata z laską cynamonu

kardamonem, szczyptą imbiru i goździkami



Każdy, kto od czasu do czasu odwiedza knajpy, a coraz częściej także dobrze prosperujące restauracje serwujące tureckie specjały, a głównie to, co z Turcją się kojarzy, czyli kebaba - miał prawdopodobnie szczęście skosztowania niesamowitej w smaku podawanej tam herbaty. Zarówno parzenie herbaty, jak i kawy to niezwykły i wcale nie tak prosty rytuał. Do sporządzenia herbaty po turecku potrzebny jest specjalistyczny dwufazowy czajnik, to właśnie dzięki niemu herbata ma tak niezwykły aromat i smak. W herbatach, które są dodatkiem do zamówionego dania w polskich barach z kuchnią dawnego Imperium Osmańskiego można wyczuć delikatna nutę cynamonu i innych aromatycznych przypraw. Herbata smakuje mi tak bardzo, z chęcią piję ją samą. A od dziś przygotowuję samodzielnie. Spróbujcie i Wy!



Składniki na 2 filiżanki:
  • 2 łyżki czarnej granulowanej herbaty (użyłam gatunku Assam)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru lub łyżka świeżo startego

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlej dwie szklanki wody (jeżeli chcesz zwiększyć ilość porcji herbaty dodaj jedynie cukru i łyżek herbaty- resztę składników pozostaw bez zmian). Dosyp herbatę i gotuj na małym ogniu.
  2. Dodaj laskę cynamonu, goździki i szczyptę imbiru. Gdy temperatura wody wzrośnie dodaj kilka ziaren kardamonu w łupinach. Trzymaj na ogniu do zagotowania herbaty. Rozlej przy pomocy sitka do szklanek. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz