niedziela, 1 grudnia 2013

Herbata z cynamonem i kardamonem

Czarna herbata z laską cynamonu

kardamonem, szczyptą imbiru i goździkami



Każdy, kto od czasu do czasu odwiedza knajpy, a coraz częściej także dobrze prosperujące restauracje serwujące tureckie specjały, a głównie to, co z Turcją się kojarzy, czyli kebaba - miał prawdopodobnie szczęście skosztowania niesamowitej w smaku podawanej tam herbaty. Zarówno parzenie herbaty, jak i kawy to niezwykły i wcale nie tak prosty rytuał. Do sporządzenia herbaty po turecku potrzebny jest specjalistyczny dwufazowy czajnik, to właśnie dzięki niemu herbata ma tak niezwykły aromat i smak. W herbatach, które są dodatkiem do zamówionego dania w polskich barach z kuchnią dawnego Imperium Osmańskiego można wyczuć delikatna nutę cynamonu i innych aromatycznych przypraw. Herbata smakuje mi tak bardzo, z chęcią piję ją samą. A od dziś przygotowuję samodzielnie. Spróbujcie i Wy!



Składniki na 2 filiżanki:
  • 2 łyżki czarnej granulowanej herbaty (użyłam gatunku Assam)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru lub łyżka świeżo startego

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlej dwie szklanki wody (jeżeli chcesz zwiększyć ilość porcji herbaty dodaj jedynie cukru i łyżek herbaty- resztę składników pozostaw bez zmian). Dosyp herbatę i gotuj na małym ogniu.
  2. Dodaj laskę cynamonu, goździki i szczyptę imbiru. Gdy temperatura wody wzrośnie dodaj kilka ziaren kardamonu w łupinach. Trzymaj na ogniu do zagotowania herbaty. Rozlej przy pomocy sitka do szklanek. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie moim zdaniem bardzo fajnie jest mieć wiele różnych herbat, gdyż są one po prostu przepyszne. Tym bardziej, że jak ja zaglądam do sklepu https://www.coffeea7.pl/kategoria/herbata/ to praktycznie za każdym razem bez problemu znajduję jakieś nowe smaki herbat. Jestem wielką zwolenniczką herbat.

    OdpowiedzUsuń