Duńska zupa z porów
- z serkiem topionym i szynką
Kuchnia duńska nie należy do skomplikowanych i czasochłonnych. Jednocześnie Duńczycy należą do narodów, które lubią dobrze zjeść, nie przywiązując wagi do kalorii. Surowy klimat kraju powoduje, że w ich jadłospisie często pojawiają się tłuste ryby i mięso. Posiłek ma przede wszystkim sycić i dostarczyć sił. Jednocześnie, Duńczycy starają się w swojej kuchni nie dopuszczać do marnowania żywności. W Danii na próżno szukać rożnorodności warzyw na talerzach. Najczęściej sięga się po te najpowszechniejsze - ziemniaki, buraki, marchew, ogórki, czy kapustę. Podawane są jako dodatek do głównego dania. Bardzo popularne są warzywa w rozmaitych zalewach, szczególnie w zalewie octowej. Szukajac przepisu po kuchniach świata na uratowanie pora przed zmarnowaniem trafiłam na Preisoep, czyli duńską zupę z porów. I jest taka, jaka powinna być - sycącą, oparta na prostych i łatwo dostępnych składnikach, a co najważniejsze - jest szybka w przygotowaniu. Por został uratowany przed zmarnowaniem, zgodnie z duńską ideologią kulinarną, a my zostaliśmy smacznie najedzeni.
- 1 średni por, pokrojony w talarki
- 1 cebula, posiekana
- 150 g szynki w plasterkach, pokrojona
- 1 kostka serka topionego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki startego sera
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojonego pora i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając, aby warzywa się nie przywarły do dna garnka.
- Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w cienkie paski szynkę oraz ser topiony. Mieszaj całość do momentu rozpuszczenia serka. Zupę dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
- Rozlej zupę do misek, a każdą porcję oprósz tartym serem.
Smacznego!
A to ciekawe, kradnę do spróbowania
OdpowiedzUsuń