Ispanaklı Kek
- tureckie ciasto ze szpinakiem
Jakiś czas temu spróbowałam je po raz pierwszy w japońskiej knajpie. Nie tylko sam kolor ciasta na mnie zrobił wrażenie ale i smak. W poszukiwaniu prawdziwego pochodzenia ciasta okazało się, że ten intensywnie zielony i sycący smakołyk nie pochodzi wcale z Japonii a z Turcji. Oryginalna nazwa ciasta to Ispanaklı Kek. Jak nietrudno się zorientować zielony kolor ciasta uzyskany jest za sprawą zmory większości dzieci w przedszkolu - szpinaku. Jego smak w cieście jest w zasadzie niewyczuwalny, dlatego jest to doskonały sposób na zmianę opinii o zielonych liściach szpinaku wśród najmłodszych. Ciasto przełożone jest mleczną masą śmietankową, a smak subtelnej słodyczy przełamy jest mniej, czy bardziej kwaśnymi owocami, najczęściej granatami. W Polsce wypiek znany jest pod urokliwie brzmiącą nazwą leśny mech. W polskiej wersji ciasta owoce granatu zastępowane bywają przez również doskonale pasujące do całości owoce leśne, takie jak maliny, jagody i jeżyny. W tureckiej wersji na wierzch ispanaklı kek dodawane są orzechy oraz prażone pistacje. Leśny mech to ciasto, które z pewnością wywoła wrażenie, nawet na osobie, która je przygotowuje. W tym przypadku zachęcać do zrobienia nawet nie muszę - samo w sobie zaprasza do przygotowania.
Składniki:
- 450 g mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 buteleczka olejku waniliowego
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone (opcjonalnie)
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
- 1/2 owocu granatu
Przygotowanie:
- Rozmrożony szpinak odsącz z wody. Przy pomocy miksera połącz jajka z cukrem do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Stopniowo do masy dodawaj olej nie przestając miksować. Na koniec dodaj olejek waniliowy i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Dodaj szpinak i wymieszaj całość łyżką tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Formę o boku 24 cm lub tortownice o tej samej średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Po 50 minutach sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka czy ciasto nie przywiera do niego. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj krem śmietanowy poprzez zmiksowania wszystkich składników ze sobą do momentu uzyskania sztywnej masy.
- Odkrój 1/3 wystudzonego wierzchu ciasta. Odkrojoną część pokrusz palcami na talerzu. Dół ciasta wyłóż masą śmietanową, następnie pokryj resztą pokruszonego ciasta, lekko dociśnij okruszki. na wierzch wyłóż pestki granatu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz