czwartek, 2 kwietnia 2015

Salsa z mango i awokado

Salsa z mango i awokado

- słodko-kwaśno-pikantna salsa - idealna do dań z grilla



Nikt nie odmówi mango jej indyjskości. Każdy Indus będzie bronił zdania, że narodowym owocem Indii jest właśnie mango. Mango z Indii powędrowało do innych krajów o odpowiednich pod uprawę warunkach klimatycznych. W XV wieku mango zostało sprowadzone do Filipin. W 1958 roku na ziemi Ataufla Moralesa, agronom Hector Cano Flores odkrył kultywator mango. Drzewa już od dawna porastały ziemie wykupione przez Ataufla Moralesa. Prawdopodobnie zostały posadzone przez osiadłych tam niegdyś Filipińczyków. Fakt ten podkreśla wygląd mango dostępnego w meksyku - jest on łudząco podobny do tego, jaki można powszechnie dostać na Filipinach. Słodki smak mango od razu przypadł do gustu Meksykanów. Natychmiast znalazł stabilne i wysokie miejsce w tamtejszej kuchni. Dodawany jest do wielu potraw, w tym salsy. Salsa z bardzo typowym dla meksykańskiej kuchni awokoda i słodkie imigrantem w postaci mango, z dodatkiem słodkiej papryki, czerwonej cebuli i papryczki chilli to wyjątkowo dobrane połączenie. Smakuje wybornie i idealnie pasuje do grillowanych ryb - w szczególności łososia. Ja zestawiłam salsę z grillowanym pstrągiem łososiowym. Satsyfakcja podniebiebia - gwarantowana, a sycące kolory żółtego mango, zielonego awokado i czerwonej papryki z pewnością nakarmią także i oczy.




Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 grubo krojone mango
  • 1 grubo pokrojone awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 średniej czerwonej papryki, drobno pokrojona
  • 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  1. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  2. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Była wspaniała! Bezkonkurencyjnie najlepsza ze wszystkich, jakie do tej pory miałam okazję przygotować. Te kolory, zapach i smak. Doprawadzają zmysły o zawrót głowy. Wszystko świeże, chrupkie i soczyste.

      Usuń