wtorek, 7 lutego 2017

Roladki indycze z kaszą gryczaną

Roladki z indyka 

- z nadzieniem gryczanym


Kasze z gryki, jęczmienia, czy też prosa stanowią jeden z filarów kuchi staroruskiej.  Były podstawą żywienia na tamtejszych ziemiach do momentu zadomowienia się na niej ziemniaków. Kasza odrgrywała niewątpliwie ogromną rolę nie tylko w kuchni, ale również w kulturze rosyjskiej. Kaszę w postaci ugotowanej podawano niegdyś dla przypięczotowania zawarcia pokoju z wrogiem. Po wyjściu z cerkwi nowożeńców obsypywano ziarnami kaszy na szczęście, tak jak dziś w Polsce obsypuje się ziarnami ryżu. Kaszę podaje się z powodów wzniosłych, jak również bez okazji. Kasza jest niezwykle uniwersalna i może być podawana o każdej porze dnia. Kasza gryczana uważana była na Rusi za królową kasz - nic dziwnego, bowiem jej walory zdrowotne są przez wielu doceniane. Zatem jeśli mowa o kuchni rosyjskiej, to koniecznie należy spróbować potraw z wykorzystaniem kaszy. Roladki indycze z nadzieniem z kaszy gryczanej, kiszonego ogórka i koperku to bardzo miły początek smacznej znajomości z kuchnią rosyjską. Potrawa została przygotowana przez moją mamę i nieukrywam, było to niezwykle miłe zakończenie dnia. Zachęcam szczerze do przygotowania. Jest to doskonały przepis na obiad o tej porze roku.



Składniki dla 4 osób:
  • 4 filety z piersi indyka
  • 40 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 pęczek koperku
  • 1 żółtko jaja
  • 8 plasterków boczku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:
  1. Gotuj kaszę gryczaną na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedź i odstaw kaszę.
  2. Rozbij przy pomocy tłuczka filety, tak aby powstały cienkie plastry. Każdy filet posyp z jednej strony solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż w plasterki boczku.
  3. Przygotuj nadzienie gryczane: Podsmaż a patelni cebulę, dodaj połowę posiekanego koperku, żółtko, kaszę gryczaną oraz ogórka. Dopraw całość solą i pieprzem, smaż przez chwilę mieszając.
  4. Na każdy plaster indyka z boczkiem wyłóż równomiernie nadzienie gryczane. Zwiń filety w ruloniki i zepnij je za pomocą wykałaczki.
  5. W wysokiej patelni rozgrzej masło i smaż roladki równomiernie ze wszytskich stron na brazowy kolor. Wlej na patelnie bulion warzywny i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu obracaj roladki. Po tym czasie przełóż roladki na talerz, a do sosu dodaj śmietanę, pozostały koperek, dopraw sola i pieprzem do smaku. 
  6. Ponownie włóż do roladki do sosu i zagotuj. Podawaj gorące.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Chyba podsunę przepis mojej Ukochanej. ;>

    OdpowiedzUsuń