Roladki z indyka
- z nadzieniem gryczanym
Kasze z gryki, jęczmienia, czy też prosa stanowią jeden z filarów kuchi staroruskiej. Były podstawą żywienia na tamtejszych ziemiach do momentu zadomowienia się na niej ziemniaków. Kasza odrgrywała niewątpliwie ogromną rolę nie tylko w kuchni, ale również w kulturze rosyjskiej. Kaszę w postaci ugotowanej podawano niegdyś dla przypięczotowania zawarcia pokoju z wrogiem. Po wyjściu z cerkwi nowożeńców obsypywano ziarnami kaszy na szczęście, tak jak dziś w Polsce obsypuje się ziarnami ryżu. Kaszę podaje się z powodów wzniosłych, jak również bez okazji. Kasza jest niezwykle uniwersalna i może być podawana o każdej porze dnia. Kasza gryczana uważana była na Rusi za królową kasz - nic dziwnego, bowiem jej walory zdrowotne są przez wielu doceniane. Zatem jeśli mowa o kuchni rosyjskiej, to koniecznie należy spróbować potraw z wykorzystaniem kaszy. Roladki indycze z nadzieniem z kaszy gryczanej, kiszonego ogórka i koperku to bardzo miły początek smacznej znajomości z kuchnią rosyjską. Potrawa została przygotowana przez moją mamę i nieukrywam, było to niezwykle miłe zakończenie dnia. Zachęcam szczerze do przygotowania. Jest to doskonały przepis na obiad o tej porze roku.
- 4 filety z piersi indyka
- 40 g kaszy gryczanej
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ogórek kiszony, pokrojony w drobną kostkę
- 1 pęczek koperku
- 1 żółtko jaja
- 8 plasterków boczku
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 g śmietany
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Gotuj kaszę gryczaną na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedź i odstaw kaszę.
- Rozbij przy pomocy tłuczka filety, tak aby powstały cienkie plastry. Każdy filet posyp z jednej strony solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż w plasterki boczku.
- Przygotuj nadzienie gryczane: Podsmaż a patelni cebulę, dodaj połowę posiekanego koperku, żółtko, kaszę gryczaną oraz ogórka. Dopraw całość solą i pieprzem, smaż przez chwilę mieszając.
- Na każdy plaster indyka z boczkiem wyłóż równomiernie nadzienie gryczane. Zwiń filety w ruloniki i zepnij je za pomocą wykałaczki.
- W wysokiej patelni rozgrzej masło i smaż roladki równomiernie ze wszytskich stron na brazowy kolor. Wlej na patelnie bulion warzywny i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu obracaj roladki. Po tym czasie przełóż roladki na talerz, a do sosu dodaj śmietanę, pozostały koperek, dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Ponownie włóż do roladki do sosu i zagotuj. Podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie. Chyba podsunę przepis mojej Ukochanej. ;>
OdpowiedzUsuń