wtorek, 24 stycznia 2017

Duńskie matiasy z chrzanem i kaparami

Duńskie matiasy z chrzanem

- cebulą i kaparami


Dzięki odpowiedniemu położeniu geograficznemu Danii, obfitość ryb jest ogromna. Kraj ten leży zarówno nad Bałtykiem, jak również nad Morzem Północnym. Dania słynie z kopenhaskiego targu rybnego, na który każdego wieczora trafiają liczone w tonach świeżo złowione ryby takie jak sole, sandacz, czy krewetki, w zależności od aktualnej pory roku. Na Gammel Strandt, gdzie powstał pierwszy targ rybny znajdują się dzisiaj wyśmienite kopenhaskie restauracje, a na pamiątkę dawnego targu wystawione jest stoisko, przy którym tradycyjnie ubrana "żona rybaka" wciąż oferuje przechodniom najrozmaitsze dary morza. Największą popularnością w Danii cieszy się śledź. Przyrządzany jest on na dziesiątki sposobów. Na duńskim stole stanowi niemalże obowiązkową przystawkę, od której zaczyna się biesiadny posiłek. W dzisiejszej odsłonie podróży kulinarnej po skandynawskiej Danii podany został matias z cebulą i kaparami na pikantno-kwaśnej, lekko słodkiej pierzynce z chrzanu, jabłka i cytryny. Jest to pozycja obowiązkowa dla odważnych amatorów śledziowej przygody, którzy są skłonni odejść odrobinę od tradycji i spróbować czegoś nowego. 


Składniki dla 3-4 osób 
  • 6 filetów matiasa
  • 2 małe ogórki konskerwowe, pokrojone na cienkie talarki
  • 1cebula, pokrojona na cienkie talarki
  • 1/2 szklanki śmetany 
  • 1/2 jabłka, startego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu, ze słoika
  • 1 łyżeczka małych kaparów
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  1. Matiasy porządnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  2. Ubij mocno śmietanę.
  3. Na każdym fileciematiasa połóż plasterek ogórka, zwiń i przekłój wykałaczką.
  4. Wymieszaj starte jabłko z sokiem z cytryny. Dodaj dodaj do śmietany razem z chrzanem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. 
  5. Rozłóż śmietanę równomiernie na odpowiednią ilość talerzy. Ułóż na każdej porcji po 1-2 matiasach, przybierz pozostałymi plasterkami ogórka, krążkami cebuli oraz posyp z wierzchu kaparami.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz