niedziela, 26 lutego 2017

Pizza z kurczakiem curry

Pizza z kurczakiem curry

- amerykańska, nie włoska


Jak powszechnie wiadomo ojczyzną pizzy są Włochy. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, sprowadzonych po odkryciu Ameryki, zaczęto je wykorzystywać do przyprawiania pizzy. Tak powstała najpopularniejsza pizza -  Pizza Margerita. We Włoszech jej popularność rozpoczęła się dopiero po II wojnie światowej za sprawą robotników z południa półwyspu emigrujących za pracą na północ kraju. Z Neapolu - miasta, w którym ją zaczęto wypiekać trafiła do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. Włosi ochoczo emigrowali w poszukiwaniu lepszego życia do kraju Wuja Sama. Osiedlając się w wielkich miastach i  miasteczkach amerykańskich jednocześnie popularyzowali swoją, jakby nie było bardzo smaczną kuchnię. Pizza w bardzo krótkim czasie podbiła serca Amerykanów i szybko stała się jednym z najbardziej popularnych dań amerykańskiego menu. Pizzę amerykańską od włoskiej bardzo łatwo odróżnić. Różnic jest bowiem wiele. Począwszy od ciasta, które w wersji amerykańskiej jest grubsze i cięższe od włoskiego. Włosi cenią umiar i prostotę w kuchni. Doskonały smak potrawy uzyskuje się dzięki wysokiej jakości składnikom. Włoska pizza jeśli chodzi o składniki ograniczona jest do niezbędnego minimum. Pizza amerykańska bogata jest w różnego rodzaju składniki, których sama ilość jest dwukrotnie większa niż w przypadku włoskiej. Amerykanie często wykorzystują mięso drobiowe, którego Włosi w swojej kuchni wyjątkowo mocno unikają. Co by jednak nie pisać, włoska, czy amerykańska - każda jest dobra. Pizza z kurczakiem w śmietanowym sosie curry zapiekana z krążkami cebuli to doskonała opcja na niedzielny obiad. Przygotowuje się ja szybko, a co ważniejsze syci. Zachęcam do przygotowania.



Składniki:
Ciasto:
  • 150 g chudego twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 250 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 2 piersi grillowanego/ugotowanego kurczaka, doprawione chilli,
  • 2 cebule
  • 150 g gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • 200 g sera, np mozzarelli
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Zmiksuj dokładnie twaróg z solą i jajkiem. Stopniowo dodawaj olej podczas miksowani. Do miski z masą twarogową dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na dwa okrągłe placki.  
  2. W międzyczasie pokrój kurczaka na małe kawałki, a cebulę w krążki.
  3. Wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem oraz curry. Rozsmaruj sos śmietanowy na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi, następnie równomiernie posyp serem. 
  4. Rozłóż na pizzy krążki cebuli i kurczaka. Posyp lekko serem. 
  5. Piecz pizze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Podawaj gorące.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz