sobota, 25 marca 2017

Ryba zapiekana w cieście

Ryba zapiekana w cieście

- z sosem śmietanowym


Zapiekanki to potrawa, która wyjątkowo przypadła do gustu narodu angielskiego. Podstawę klasycznej brytyjskiej zapiekanki, a właściwie wierzch stanowią ziemniaki, często oprószone tatym serem. Ziemniaki najczęściej mają konsystencje puree. A co pod ziemniakami? Nadzienie zapiekanki tworzy znacznie dłuższą historię. Najbardziej znana zapiekanka pochodzenia brytyjskiego - oparta jest na wołowinie duszonej z warzywami, równie popularne są także zapiekanki z mięsa drobiowego z pieczarkami, czy też rybą. Ryba zapiekana w cieśce z sosem śmietanowym będzie bohaterem dzisiejszych podróży na języku. Przyzwyczajeni do nieco innego serwowania ryby, ta potrawa dla wielu może być kulinarnym zaskoczeniem. Danie jest delikatne w smaku, a jednocześnie badzo sycące. Zarumienione puree z wierzchu zapiekanki zachęca do spróbowania potrawy, a dalej jest tylko lepiej - aksamitny smak ryby w śmietanowym sosie sprawia, że każdy kęs tej potrawy staje się rozkoszą dla podniebienia. Ziemniaczano-rybna zapiekanka jest idealną propozycją na każdy dzień tygodnia. Jako jedna z nielicznych potraw jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień. Zachęcam do przygotowania.


Składniki dla 4 osób:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 listek laurowy
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 filety ryby o białym mięsie
  • 3 duże ziemniaki, grubo pokrojone
  • 600 g selera korzeniowego, grubo pokrojonego
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki  startego parmezanu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej


Przygotowanie:
  1. Wlej do rondla mleko, dodaj cebulę,listek laurowy oraz pieprz. Doprowadź do wrzenia. Włóż rybę i gotuj przez około 5 minutpod przykryciem. Wyjmij ugotowaną rybę i wyłóż ją do żaroodpornego naczynia. Przecedź wywar przez sitko. Usuń warzywa, tak aby pozostał sam płyn. 
  2. Ugotuj oddzielnie ziemniami i seler korzeniowy. Ubij ugotowane ziemniaki z selerem na gładką masę, dodaj żółtko, parmezan 1/4 szklanki śmietany oraz połowę masła. Mieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.  Garnek przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. W rondlu rzpuść pozostałe masło, dodaj mąkę. Gotuj mieszajac aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Stopniowo wlewaj pozostałe mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj natkę pietruszki. 
  4. Rozlej sos do naczynia z rybą. Wyłóż na wierzch masę ziemniaczaną, tak aby pokryła całość. Zapiekaj w wysokiej temepraturze ok. 200 stopni Celsjusza na brązowo. Podawaj gorące.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz