poniedziałek, 13 marca 2017

Irish soda bread

Irlandzki chleb sodowy

- łatwy, smaczny i irlandzki


Mimo, że chleb sodowy popularny jest w wielu miejscach na świecie, to właśnie z tego wypieku słynie kuchnia irlandzka. Ten rodzaj pieczywa tradycyjnie wypieka się z mąki z dodatkiem sody i maślanki. Współcześnie coraz częściej maślanka zastępowana jest jogurtem naturalnym lub też stout - czyli ciemnym piwem z górnej fermantacji. Najtrafniejszym przykładem tego rodzaju piwa jest irlandzki Guinness oraz Murphy's Irish Stout. W Irlandii popularne są dwie wersje irish soda bread - z białej lub razowej mąki. W rejonie Ulster chleb sodowy ma postać białego aromatycznego pieczywa, w części południowej Irlandii bardziej powszechny jest brązowy chleb sodowy, czyli tzw. brown soda. co warto wiedzieć, w Irlandii mąka jest wytwarzana z pszenicy o niższym poziomie glutenu, niż klasyczna mąka dostępna na polskich półkach. Przy wyrabianiu ciasta na chleb sodowy ważnym jest, aby wykonać jak najmniejszą ilością ugnieceń przed pieczeniem. Poniższy przepis na irlandzki chleb sodowy, nie zawiera mąki, została ona zastąpiona płatkami owsianymi. Chleb jest dobry w smaku i można przygotować go w wielu wersjach - wieloziarnistej, czy też na słodko. Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki Moniki, która go piecze na codzień i z całą premedytacją poleca. 


Skladniki:
  • 500 ml jogurtu naturalnego 
  • 300 g płatków owsianych 
  • 1 ubite jajko  
  • 2 łyżeczki sody do pieczenia 
  • po 2 łyżeczki różnych nasion: słonecznika, dyni, sezamu, lnu (wedle uznania)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • dodatkowe nasiona na wierzch - ilość wedle uznania

Przygotowanie:
  1. Ubij jaki w dużej misce, następnie dodaj 500 g jogurtu naturalnego i melasę. Całość dobrze wymieszaj.
  2. W osobnej mise wymieszaj płatki owsiane, sodę, nasiona, sól i ewentualnie suszone pomidory. Wymieszaj mieszankę i dodaj przesyp do jogurtowej masy.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Oprósz ciasto z wierzchu dodaj dodatki w postaci mieszanki nasion słonecznika, dyni i lnu. 
  4. Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 30 minut. 

  • Chleb smakuje równie doskonale także w wersji na słodko z suszonymi owocami, np. z żurawiną 
Autor: M_onyka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz