środa, 22 marca 2017

Wołowe szaszłyki z bakłażanem

Szaszłyki z wołowiny 

- w pieczonym bakłażanie


Kuchnia serbska stanowi perłę kuchni bałkańskiej. Usytowanie geograficzne Serbii sprawia, że stoi na rozdrożu kulinarnej Europy. Z jednej strony smaki orientu, pełne słodkiego miodu i silnego aromatu z drugiej zaś gust południowosłowiański. Wzajemne przeplatanie się katolickiego zachodu i orientalnego wschodu widać przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Serbia od starożytości była pod wpływem ościenych potęg - Grecji, Rzymu, Turcji, a także Austro-Węgier. Dzisiaj Serbia stanowi miejsce współistnienia wielu narodów, a współczesna kuchnia serbska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich - głównie greckich i tureckich oraz środkowoeuropejskich - szczególnie węgierskich i austriackich. Serbowie znani są z zamiłowania  do papryki oraz mięsa. Chociaż solidna porcja mięsa wiedzie prym w tamtejszej kuchni, to warzywa, a w szczególności umiłowana przez Serbów papryka, pomidory i bakłażany stanowią kolorowe i aromatyczne  tło dla tamtejszych potraw. Łódeczki z bakłażana, wypełnione sosem jogurtowo-czosnkowym z szaszłykiem z mięsa wołowogo, przełożonym boczkiem owiniętym wokół suszonej śliwki z dodatkiem soczystej czrwonej papryki podane w bukiecie sałat to wyjątkowo miły początek przygody po serbskiej sztuce kulinarnej. Zachęcam do przygotowania. 


Składniki dla 2 osób:
  • 250 g mięsa wołowego, mielonego 
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 1 czerwona papryka, porkojona w większą kostkę
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1/2 lyżeczki mielonego kminku
  • 1 bakłażan
  • mąka pszenna do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Sos jogurtowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • natka pietruszki, drobno posiekana (ilość wg uznania)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj z posiekaną cebulą, kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podziel mięso na sześć części i z każdej uformuj kulkę, a następnie obtocz w mące.
  2. Zawiń plaster boczku wokół każdej suszonej śliwki. Nadziewaj na przepmian kawałki papryki, kilki mięsa i śliwki zawijane z boczkiem na drewnianą szpadki.
  3. Podsmaż szaszłyki na złoty kolor. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 
  4. W międzyczasie przygotuj sos jogurtowy: w małej misce wymieszaj jogurt, czosnek, oraz natkę pietruszki. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Rozkrój wzdłuż bakłażana na pół. Delikatnie natnij miąższ, posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza na złoty kolor.
  6. Wydrąż miąższ z upieczonego bakłażana, tak aby powstało w środku wgłębienie, następnie wypelnij je sosem jogurtowym. Ułóż na nim szaszłyki i podawaj gorące. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Serbska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Autor: Szara Emilencja

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz