Wryki
- kaszubska zupa z brukwi
Kaszubskie potrawy cechuje przede wszystkim prostota. Wykorzystuje bogactwo tego co jest w zasięgu ręki z lasów, jezior, łąk, morza, a także sadów i pól. Przygotowanie potraw kuchni kaszubskiej nie wymaga szczególnych umiejętności, ani co ważniejsze dużego nakładu czasu. Kuchnia kaszubska dopasowywała się do mieszkańców Kaszub, którzy cieżko pracowali i szybko spożywali swoje posiłki, by wrócić do pracy. To oszczędność czasu ukształtowała smaki kaszubskich potraw jakie dzisiaj znamy. Zupy gotowano bardzo syte, ale i pożywne. W zależności od pory roku wykorzystywano produkty z pól, ogrodów oraz lasów. Zupy gotowano nie tylko na mięsie, ale również z podrobów, kości, ryb, jednocześnie zabielając je mlekiem, śmietaną, czy też maślanką. Jedną z bardziej znanych kaszubskich zup jest zupa z brukwi, czyli wryki. Brukiew w okresie drugiej wojny światowej była bardzo częstym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Dzisiaj trudno dostrzec jej obecnośc wśród innych warzyw na targu. Co prawda brukwi nie powinno spożywać się za często, niemniej jednak od czasu do czasu warto po nią sięgnąć- chciażby dla przygotowania tej niewymagającej, ale pożywnej zupy.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g wędzonego boczku
- 1 pęczek włoszczyzny, drobno pokrojonej
- 1 średnia brukiew, drobno pokrojonej
- 3 ziemniaki, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 listek laurowy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- słodka śmietanka
Przygotowanie:
- Ugotuj boczek z listkiem laurowym i zimniakami, kiedy zacznie wydzielać się wyraźny aromat dodaj pokrojoną drobno włoszczyznę oraz brukiew. Gotuj do miękkości.
- Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Polska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Właśnie myślę o zakupie brukwi, bo totalnie nie znam tego warzywa. Zapraszam do udziały w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2017. Jeszcze zostały dwa tygodnie na gotowanie i dodawanie przepisów ;)
OdpowiedzUsuń