Portugalska zupa czosnkowa
- açorda na zdrowie
Portugalia słynie z zup, szczególnie z treściwych i pożywnych zup. Açorda jest powszechna portugalską zupą czosnkową, która można spotkać w wielu rozmaitych odmianach. Zasadniczo składa się z cienko pokrojonego chleba, czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw, ktore zostają starte na jednolitą masę. Bardzo często zupa serwowana jest z jajkiem w koszulce, czy ewentualnie jajkiem sadzonym na wierzchu. Açorda jest szczególnie popularna w rejonie Alentejo na południu Portugalii. Można tam zasmakować wielu wariantów tejże zupy, jak na przykład Açorda de Marisco z owocami morza, Açorda de camarão - z krewetkami, czy też Açorda de Bacalhau - czyli zupa czosnkowa z dodatkiem dorsza. Açorda jest bardzo ciekawą zupą i na pewno wartą jej spróbowania - jest zdrowa, aromatyczna, jednakże wbrew podejrzeniom czosnek nie pali podniebienia żywym ogniem, a pozostawia to co w czosnku najlepsze - niesamowity aromat i zdrowie. Nie dodałam do swojej zupy jajka w koszulce - następnym jednak razem, na pewno dodam. Zachęcam do przygotowania.
Składniki dla 4 osób:
- 10 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych
- 2 cebule, posiekane
- 1 gałązka szałwi*
- 2 gałązki tymianku*
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 2 lście laurowe
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki szczupiorku, posiekanego
- 4 kromki chleba
- olej do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 jajka w koszulce (opcjonalnie, dodane na sam koniec)
* użyłam po łyżce suszonych ziół umieszczonych w woreczku
Przygotowanie:
- Podsmaż na oliwie cebulę,
- Zagotuj wywar warzywny z solą, pieprzem, listkami laurowymi, tymiankiem i szałwią. Dodaj zmiażdżony czosnek gotuj przez około 20 minut na ały płomieniu.
- Pokrój kromki chleba w paseczki i usmaż na oliwie na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Jeżeli będziesz robić zupę wraz z jajkiem w koszulce - przygotuj w tym czasie jajka i dodaj przed samym podaniem do zupy.
- Wyjmij zioła z wywaru i zmiksuj pozostałe składniki zupy. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz