sobota, 2 listopada 2019

Placek z morelami

Placek z morelami

-szybki, śmietankowy, lekko kwaśny


Jako dziecko nie lubiłam ciast, dopóki nie poznałam smaku ciast z owocami. Uwielbiam placki z dodatkiem porzeczek, malin, czy truskawek. Polska słynie na świecie z uprawy miękkich owoców sezonowych. Mimo, że przedkładam warzywa nad owoce, to gdy tylko owoce sezonowe pojawią się na targu nie jestem przejść koło nich obojętnie. O ile śliwki, maliny, czy borówki amerykańskie z przyjemnością konsumuję na świeżo, to kwaśniejsze owoce chętniej przeznaczam do wypieków. Morele, mimo, że kojarzą mi się z dzieciństwem i iście polskim owocem, to jednak jest to owoc bardziej azjatycki niż europejski. Morele uprawiane są w wielu rejonach świata, a Polska nie znajduje się na liście krajów o największej ich produkcji. Śmietankowe ciasto morelowe zainspirowane przepisem Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki, to ciasto, które zachwyciło każdego, kto został nim poczęstowany. Jest to ciasto piaskowe, ucierane z dodatkiem jogurtu. Lekkie i szybkie w przygotowaniu - idealne w momencie, gdy goście nadciągają w natarciu. W cieplejsze dni idealnie będzie się komponowało z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych, a kiedy chłodniej na zewnątrz stworzy cudowny duet z ciepłą herbatą. Żałuje, że przepis na niego wykorzystałam tak późno. Jest przepyszne! Szczerze zachęcam do przygotowania.



Składniki:
  • 125 g masła
  • 150 cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ok. 600 g moreli




Przygotowanie: 
  1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz opakowanie budyniu śmietankowego. 
  2. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem do momentu powstania jasnej i puszystej masy. 
  3. Nie przestając miksować dodaj kolejno jajka. Następnie dodając wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką miksuj krótko na przemiam z dodawanym jogurtem naturalnym. 
  4. Formę o wymiarach około. 23 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wyrównaj ciasto i rozłóż na nie przepołowione owoce moreli z nacięcienm ku górze.
  5. Piecz ciasto przez 40-45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Sprawdź czy ciasto się upiekło za pomocą tzw. testu suchego patyczka. 
  6. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. 






Przepis zaczerpnięty  z "Moje wypieki" Dorota Świątkowska. Wyd. Egmont

Smacznego!

1 komentarz: