Zielone warzywa gotowane na parze
- na ostro, po chińsku
Kapustę bok-choy coraz częściej można spotkać w sklepach i na targowiskach. Oficjalna polska nazwa dla tego liściastego warzywa to kapusta właściwa chińska. Ojczyzną tego podgatunku kapusty jest Azja Wschodnia. Obecnie jej uprawa jest powszechna w Chinach, w Ameryce Północnej oraz w niektórych miejscach Europy. Liście kapusty chińskiej są jędrne i nadają się idealnie do obróbki termicznej, przez co często stanowią dodatek do zup. Z nasion bok-choy wytłacza się olej jadalny, wytłoki zaś służą jako pasza dla zwierząt. Kapusta chińska zawiera duże ilości witaminy A oraz C oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i sód. Charakterystyczną cechą kuchni chińskiej jest jej prostota. Jedną z bardziej popularnych metod gotowania jest przyrządzanie potraw na parze. W Chinach ten proces przygotowywania dań nazywa zheng. Jak dowodzą współczesne badania taki rodzaj przygotowywania potraw jest jednym z najzdrowszych. Ponadto, dania gotowane na parze zachowują pełny i naturalny smak produktów. Kapusta bok-choy idealnie się nadaje do tego typu obróbki termicznej. Zielone warzywa takie jak brokuły, strączki zielonego groszku oraz kapusta chińska połączone zostały z ostrą papryczką chilli, której smak został delikatnie ujarzmiony olejem sezamowych i arachidowym. Jest to świetny pomysł na lekki posiłek, który nasyci, odżywi, a przy tym jest jednocześnie lekkostrawny.
Składniki dla 2 osób:
- 1 świeża papryczka chilli
- 150 g różyczek brokuła
- 80 g strączków zielonego groszku
- 4 baby bok-choy
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Wyłóż garnek do gotowania na parze pergaminem i włóż do niego kapustę bok-choy, pokrojoną papryczkę, brokuły oraz groszek. Gotuj na wrzącej wodzie przez około 5 minut pod przykryciem. Warzywa powinny zmięknąć.
- Przełóż warzywa do dużej miski. Wlej olej sezamowy i wymieszaj,
- W międzyczasie upraż ziarna sezamu na suchej patelni.
- Na patelni podgrzej olej arachidowy i polej nim warzywa. Warzywa wymieszaj aby składniki się połączyły. Podawaj warzywa posypane prażonymi ziarnami sezamu.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz