niedziela, 30 października 2016

Che Chuoi - pudding z tapioki

Che Chuoi - pudding z tapioki

- wietnamski deser z bananem i mango


Kuchnia wietnamska nie jest skomplikowana. Do przygotowania naprawdę ciekawego i egzotycznego dania wystarczy często kilka składników. Menu kuchni wietnamskiej jest o tyle fantastyczny, że pozwala na finezję jeśli chodzi o ostateczny smak każdej potrawy. Jedynym mankamentem kuchni wietnamskiej jest dostępność składników na polskim rynku. Dania wietnamskie opierają się najczęściej na swoich rodzimych owocach, warzywach i składnikach spożywczych, których najczęściej próżno szukać w naszych lokalnych sklepach. W tym szaleństwie jest jednak metoda - sklepy z żywnością azjatycką, które nie dość, że coraz częściej można spotkać, to z roku na rok są coraz lepiej wyposażone. Jakiś czas temu zakupiłam w owym sklepie perełki tapioki, które próbuję teraz wykorzystać na rozmaite sposoby. Tym razem wybór padł na tradycyjny wietnamski deser na bazie mleczka kokosowego i pereł tapioki - Che Chuoi, cz też puddingu. Che jest wietnamskim określeniem dla każdego rodzaju słodkiej zupy, słowo chuoi oznacza natomiast banana. Pudding przygotowuje się bardzo prosto jak sama nazwa wskazuje, a delikatny mleczny jest delicją dla podniebienia. Dodatek w postaci bananów oraz mango jest przysłowiową wisienką na torcie, dodając słodkiego charakteru delikatnemu i kremowemu puddingowi. Jest to doskonały pomysł na deser, ale również może być zaserwowane na śniadanie, chociaż rozpieszczać się tak z rana nie do końca przystoi. Danie może być podane zarówno na ciepło, jak i w wersji schłodzonej - jak kto woli. Próbowałam w obu, w każdej zachwyca. Zachęcam do przygotowania. 



Składniki dla 3-4 osób:
  • ½ szklanki perełek tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • ⅓ szanki cukru
  • 1 -2 obrane banany pokrojone
  • 1 łyżka ziaren sezamu, uprażonych
  • 1 mango, obrane, pokrojone


Przygotowanie:
  1. Namocz perełki tapioki w zimnej wodzie przynajmniej przez godzinę. Następnie opłucz i wrzuć perełki do rondla ze szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-20 minut przez cały czas mieszając dopóki tapioka nie zmięknie. 
  2. Zmniejsz ogień dolej do rondla mleczko kokosowe oraz dodaj cukru. Gotuj nieprzerwanie mieszając przez około 5 minut. Cukier powinien się rozpuścić. Dodaj pokrojone banany i gotuj przez kolejne 5 minut.
  3. Zdejmij rondle z ognia. W tym czasie pokrój mango i pokrój na kawałki. Przybierz pudding kawałkami owoców mango oraz prażonym sezamem. 


Smacznego!

1 komentarz: