czwartek, 3 listopada 2016

Marynowane skrzydełka po chińsku

Skrzydełka kurczaka marynowane

- po chińsku z kiełkami



Smak chińskich potraw kształtują odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oraz pasty. Trudno sobie wyobrazić sztukę kulinarną Chin bez podstawowych dodatków, które ją tworzą, np. sosu sojowego. Jednym z najpopularniejszych sosów chińskich z pewnością zaliczyć trzeba sos hoisin. Charakteryzuje się gęstą konsystencją o czerwono-brązowym zabarwieniu. Sos hoisin jest charakterystyczny dla kuchni kantońskiej i stosowany jest jako dip, jak również marynata do mięsa wieprzowego - szczególnie żeberek. Idealnie pasuje do drobiu i warzyw. Słowo hoisin oznacza owoce morza, co jest bardzo mylne w odniesieniu do sosu hoisin, który nie zawiera ani ryb, ani też skorupiaków.  Sosu hoisin można zasmakować w wielu wariantach, jednak zazwyczaj zawiera nasiona soi, keczup, syrop klonowy, czerwone papryczki chilli czosnek, ocet, słynną przyprawę pięciu smaków oraz cukier. Ten słodko-pikantny i słony w smaku sos idealnie nadaje się jako marynata do skrzydełek kurczaka, do czego w tym przypadku posłużył. Potrawa ma przyjemny i aromatyczny aromat. Idealnie się sprawdzi, kiedy przyjdzie chęć na orientalny obiad. Jak przystało na kuchnię kantońską rzadko podawany jest makaron, a podstawowym składnikiem każdego posiłku jest ryż. W związku z powyższym danie obowiązkowo powinno być podane z ryżem. Bezdyskusyjnie. Niezaprzeczalnie zachęcam do przygotowania! 



Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 opakowanie/słoik kiełków sojowych
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 mała kapusta pekińska, poszatkowana
  • 2 łyżki sosu sojowego


Przygotowanie:
  1. Przekrój skrzydełka na pół w stawie, część końcową odkrój i usuń. W dużej misce wymieszaj skrzydełka z czosnkiem, imbirem, sosem hoisin, sosem sojowym oraz miodem. Odstaw do lodówki na 3 godziny lub na noc.
  2. Rozgrzej olej arachidowych na dużej patelni i smaż kurczaka wraz z marynatą przez 10 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu przewróć skrzydełka na drugą stronę. Zdejmij pokrywkę i smaż przez kolejne 10 minut, aż do zarumienienia. Dodaj kiełki sojowe, cebulę oraz kapustę i podgrzewaj aż zmiękną. Całość podawaj z ryżem. 

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz