Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami
- polski klasyk na wielkanocnym stole
Mazurek jak sama nazwa wskazuje, jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. Te słodkie i z reguły niskie ciasta wypieka się w okresie Wielkanocy. Przyjęte jest, że mazurek powinien sięgać do maksymalnie czterech centymetrow wysokości. Co do kształtu ciasta - nie ma szczegółowych wytycznych. Najczęściej spotykane to te w kształcie kwadratu, czy prostokątu, jednakże często spotykanymi są również okrągle, czy w kształcie rombu. Mazurki sprządza sie z różnego rodzaju ciast, często złożone są z dwóch różnych rodzajów ciast. Powszechnie powstają z płatów kruchego ciasta, ale także z biszkoptowych, czy orzechowych. Niegdyś mazurki wytwarzane były z ciasta makaronikowego, czy z marcepanu. Wierzch lub nadzienie mazurka stanowi słodka masa - tak jak w przypadku mazurka orzechowego - tradycyjnego dla województwa kujasko-pomorskiego będzie to masa orzechowa. Często stosuje się też masę kajmakowa, migdałową, pomarańczową, a także dżem, czy też marmoladę. Wieorzch mazurka wykończony jest polewą lub galaretką i zdobi się go suszonymi owocami, bakaliami oraz orzechami. Dekoracje zawierają najczęściej motywy typowe dla Wielkanocy tj. napis Allelluja, czy rysunki stworzone z bakalii na wzór gałązki z baziami, baranka, zajączka, czy wielkanocnego kurczaczka. Mazurki bywają niewątpliwie dziełami sztuki, tak bardzo, że często pełnią funkcję ozdobną. Dzisiaj przygotowałam mazurek ekspresowy, a który swoim wyglądem można serwować nie tylko w okresie świątecznym. Można oczywiście samodzielnie przygotować samodzielnie spód ciasta i masę kajmakową. Jednakże ten wyczyn pozostaje jeszcze przede mną. Poniższy przepis jest idealny dla leniwych i oszczędnych czasowo. Zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 2 płaty kruchego ciasta
- 1 puszka masy kajmakowej
- do dekoracji: bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki midałowe
Przygotowanie:
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż jeden płat ciasta, a z pozostałego płatu ciasta utwórz warkocze oraz inne zdobienia np. liście, czy kwiaty. Otocz warkoczem brzegi ciasta i przybierz pozostałym dekoracjami.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
- Rozprowadź masę kajmakową na wierzchu ciasta, na masie rozłóż różnego rodzaje orzech, pokrojone daktyle, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki oraz płatki migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz