wtorek, 13 października 2015

Musaka z bakłażanem

Musaka z bakłażanem

- po grecku


Musaka stanowi jedno z najbardziej znanych dań kuchni bałkańskiej. Potrawa stanowi rodzaj mięsno-warzywnej zapiekanki. Każdy z krajów bałkańskich ma swój własny pomysł na jej przyrządzenie. Za najbardziej szlachetną odmianę uznaje się wersję grecką - sporządzanbą z bakłażanów. Musakas me melitzanes oznacza nic innego jak właśnie musakę z bakłażanem, inne popularne rodzaje to me patates - czyli z ziemniakami oraz kolokithakia - z kabaczków. Warstwa mięsa - najczęściej baraniny, ale także wołowiny z dodatkiem cebuli, pomidorów i czosnku przekładana jest plastrami warzyw. Kuchnia grecka słynie z zastosowania przyprawy, jaką jest cynamon, który nadaje wyjątkowy smak zapiekance. Często dodawana do musaki jest również gałka muszkatołowa. Przed zapieczeniem zapiekankę zalewa się zwierzchu białym sosem serowym. Wierzch sosu posypuje się twardym tartym serem. Musaka powinna być zapiekana w prostokątnych formach, a po upieczenia pokrojona na kwadratowe porcje. Jest to danie wyborne, mimo, że syte, rzadko kiedy jest w stanie przetrwać do dnia następnego. Potrawa znika pod naporem dokładek. Ze wszystkich próbowaqnych przeze mnie rodzajów musaki ta bezkonkurecyjnie wygrywa. Jest bardzo smaczna.



Składniki:
  • 2 bakłażany
  • sól gruboziarnista
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki dodatkowej oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 kilogram mielonej wołowiny (powinna być jagnięcina)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sos serowy:
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startegto parmezanu

Przygotowanie:
  1. Pokrój bakłażany w półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie opłucz plastry bakłażana pod strumieniem zimnej wody; Odsącz na papierowym ręczniku następnie ułóż na posmarowanej oliwą blasze i piecz z obu stron do zrumienienia.
  2. Rozgrzej dodatkową oliwę w garnku, dodaj cebulę i czosnek. Smaż do momentu aż cebula zmięknie. Dodaj mięso mielone i smaż aż zbrązowieje. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, wlej przecier, wino, dosyp natkę pietruszki, cukier oraz cynamon. Dopraw całość solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez około 30 minut. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne, pod którym będzie piekła musaka.bakłażana i resztą mięsa. 
  4. Przygotuj sos serowy. Rozpuść masło w rondlu, wsyp mąkę i mieszaj aż pojawią się bąbelki. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj ser i pozostaw chwilę do ostudzenia. Dodaj jajka i mieszaj sos do momentu uzyskania gładkiej masy.
  5. Wyłóż naczynie 1/3 plastrów bakłażana, nakryj je mięsem, następnie połową pozostałych plastrów. Na wierzch wyłóż pozostałe plastry bakłażana. Rozprowadź sos serowyna wierzchu ostatniej warstwy. Oprósz całość parmezanem i gałką muszkatołową. Piecz bez przykrycia przez 45 minut.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: