czwartek, 15 października 2015

Dżem z ogórka i melona

Dżem z ogórka i melona

- zielono mi...w słoiku-



Dziś przepis zaczerpnięty z odmętów internetu. Połączenie trzeba przyznać nietuzinkowe, jednakże całkowicie zrozumiałe. Dlaczego? Właściwa nazwa dla melona to ogórek melon. Zatem jak najbardziej oba produkty pasują do siebie idealnie - w końcu to dwa różne gatunki ogórka jadalnego. Małżonek nadal szaleje w kuchni ze słoikami - autorstwo dzisiejszego cudu jak najbardziej przypisane jest jemu. Dżem powstał tradycyjną metodą długotrwałego gotowania i obrabiania. Myślę jednak, że odrobina żelfixu dodała by mu stałości uczuć w stosunku do kanapki. Połączenie melona i ogórka wydaje się trochę dziwne, niemniej w smaku dżem jest odświeżający i słodki. Skąd pomysł na takie zestawienie? Z kraju, gdzie wszystko jest możliwe, a marzenia się spełniają - Stany Zjednoczone Ameryki Półnoncnej. Jest to ciekawe rozwiązanie dla poszukiwaczy nowych smaków. Z pewnością nie zawiedzie, a będzie powiewem świeżości w domowej spiżarni.



Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 1/2 melona
  • 1/2 łyżeczki nasion wanilii (1łyżeczka ekstraktu)
  • 1/2 łyżeczki mięty (świeżej krojonej)
  • 1/2 kg cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Ogórki myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce lub roimy na drobne części.
  2. Melona bez skórki kroimy w drobną kostkę. 
  3. Oba wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i zostawiamy na 6 godzin.
  4. Dodajemy nasiona wanilii  i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodajemy posiekaną miętę i sok z cytryny. Odstawiamy na kolejne 6 godzin.
  6. Zagotowujemy i gorące przelewamy do słoików.
  7. Szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!

1 komentarz: