Dżem z ogórka i melona
- zielono mi...w słoiku-
Dziś przepis zaczerpnięty z odmętów internetu. Połączenie trzeba przyznać nietuzinkowe, jednakże całkowicie zrozumiałe. Dlaczego? Właściwa nazwa dla melona to ogórek melon. Zatem jak najbardziej oba produkty pasują do siebie idealnie - w końcu to dwa różne gatunki ogórka jadalnego. Małżonek nadal szaleje w kuchni ze słoikami - autorstwo dzisiejszego cudu jak najbardziej przypisane jest jemu. Dżem powstał tradycyjną metodą długotrwałego gotowania i obrabiania. Myślę jednak, że odrobina żelfixu dodała by mu stałości uczuć w stosunku do kanapki. Połączenie melona i ogórka wydaje się trochę dziwne, niemniej w smaku dżem jest odświeżający i słodki. Skąd pomysł na takie zestawienie? Z kraju, gdzie wszystko jest możliwe, a marzenia się spełniają - Stany Zjednoczone Ameryki Półnoncnej. Jest to ciekawe rozwiązanie dla poszukiwaczy nowych smaków. Z pewnością nie zawiedzie, a będzie powiewem świeżości w domowej spiżarni.
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 1/2 melona
- 1/2 łyżeczki nasion wanilii (1łyżeczka ekstraktu)
- 1/2 łyżeczki mięty (świeżej krojonej)
- 1/2 kg cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce lub roimy na drobne części.
- Melona bez skórki kroimy w drobną kostkę.
- Oba wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i zostawiamy na 6 godzin.
- Dodajemy nasiona wanilii i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy posiekaną miętę i sok z cytryny. Odstawiamy na kolejne 6 godzin.
- Zagotowujemy i gorące przelewamy do słoików.
- Szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!
Wygląda interesująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł na dżem. Robiłam już z melona i pomarańczy, ale z melona i ogórka jeszcze nigdy. Musiałam więc wypróbować przepis! Właśnie kończę pierwszą godzinę gotowania :) Dam znać jak dżem wyszedł i smakował :)
OdpowiedzUsuń