środa, 14 października 2015

Pasta primavera

Pasta Primavera

- kanadyjski makaron we włoskim stylu



Primavera znaczy po włosku wiosna. Taka też jest pasta primavera - pełna świeżych warzyw szczególnie zielonych. Makarony to domena Włochów, jednakże ta potrawa, mimo że znana na całym świecie nie pochodzi z nie z kraju położonego na Półwyspie Apenińskim, a z Kanady. W 1975 roku szef kuchni, Sirio Maccioni, przyleciał do letniego domu włoskiego barona Carlo Amato zwanego Shangri-La Ranch w Kanadzie na Wyspie Roberta w Nowej Szkocji. Maccioni początkowo eksperymentował w kuchni, szczególnie z rybami, ale baron i jego goście oczekiwali od włoskiego szefa kuchni czego innego. Włoski kucharz wymieszał masło, śmietankę oraz ser z warzywami i makaronem i zabrał ten sam przepis prosto do Nowego Jorku. Makaron bardzi szybko zyskał popularność. O wiosennym makaronie ukazały się wzmianki w gazetach - sławę przyniósł mu artykuł w New York Times autorstwa Craiga Claborne oraz Pierre'a Franey, który to przedstawił przepis na Pastę Primavera. Od lat '70 powstało wiele modyfikacji przepisów na Pastę Primavera - to co ją charakteryzuje to duża ilość świeżych warzyw. Potrawa kusi kolorami i syci. Stanowi doskonałe lekarstwo na pochmurną aurę za oknem.



Składniki:

  • 150 g makaronu fusili 
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku lub/i różyczek brokuła
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w cienkie paski
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 listków bazylii, drobno posiekanych 
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
Sos:
  • 1 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli, drobno posiekana
  • 1/2 szklanki bulionu rosołowego
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Dodaj marchewkę i smaż przez blisko 1 minutę. Wrzuć na patelnię groszek i trzymaj na średnim ogniu przez kolejną minutę. Następnie, dodaj paprykę i cukinię - znowu smaż całość przez jedną minutę. Odłóż usmażone warzywa na bok.
  2. Ugotuj makaron fusili według instrukcji na opakowaniu - al dente.
  3. Przygotuj sos. Na rozpuszczonym maśle na patelni zeszklij cebulę i czosnek - przez około 2 minuty. Wlej bulion drobiowy i mieszaj przez około 4 minuty. Pozostaw do zredukowania płynu o połowę. Wlej jogurt i parmezan. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Dodaj warzywa do sosu wraz z bazylią i wymieszaj. Dodaj ugotowany wczesniej makaron fusili i delikatnie wymieszaj. Wyłoż makaron na talerze i udekoruj listkami bazylii oraz oprósz dodatkowym parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz