Ciasto Marchewkowe
- słoneczne, smaczne i nie tylko dla królikczka
Brytyjczycy lubią ciasta pod każda postacią. Angielskie książki kucharskie pełne są przepisów zarówno na skomplikowane w przygotowaniu, eksluzywne słodkości, jak również możemy w nich znależć pełno prostych, niewymagających, a bardzo smacznych wypieków. O cieście marchewkowym pisałyśmy już tutaj. Dziś wersja wymiarze maxi - dobra, ale przede wszytskim zdrowa dla dzieci. Jeśli mały niejadek pomoże mamie mieszać ciasto, frajdy będzie bardzo dużo, a ciasto zniknie błyskawicznie w paszczy młodego piekarmistrza. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, tym bardziej zachęcam do wdrożenia najmłodszych w jego przygotowaniu. A jak pod ręką będą zmyślne formy do ciast - to będzie najlepsza okazja do ich wykorzystania. Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast. Zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub świeżo startego
- 3 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę z solą, powoli dodawać cukier.
- Stopniowo dolać żółtka i wymieszać.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem.
- Suche składniki dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dolać olej i dosypać marchewkę.
- Wstawić do piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Ja też uwielbiam ciasta marchewkowe, a Twoje wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Lepiej smakowało niż wyglądało:)
Usuń