środa, 21 października 2015

Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe

- słoneczne, smaczne i nie tylko dla królikczka


Brytyjczycy lubią ciasta pod każda postacią. Angielskie książki kucharskie pełne są przepisów zarówno na skomplikowane w przygotowaniu, eksluzywne słodkości, jak również możemy w nich znależć pełno prostych, niewymagających, a bardzo smacznych wypieków. O cieście marchewkowym pisałyśmy już  tutaj. Dziś wersja wymiarze maxi -  dobra, ale przede wszytskim zdrowa dla dzieci. Jeśli mały niejadek pomoże mamie mieszać ciasto, frajdy będzie bardzo dużo, a ciasto zniknie błyskawicznie w paszczy młodego piekarmistrza. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, tym bardziej zachęcam do wdrożenia najmłodszych w jego przygotowaniu. A jak pod ręką będą zmyślne formy do ciast - to będzie najlepsza okazja do ich wykorzystania. Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast. Zachęcam do przygotowania.


Składniki:
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub świeżo startego
  • 3 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę  z solą, powoli dodawać cukier. 
  2. Stopniowo dolać żółtka i wymieszać.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. 
  4. Suche składniki dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dolać olej i dosypać marchewkę.
  5. Wstawić do piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 180 stopni. 
Uwagi: Podana ilość jest na duże ciasto. Wersja z połowy będzie lepsza dla nie-marchewkożerców.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam ciasta marchewkowe, a Twoje wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń