Dwaejigogi-bokkeum
- smażona wieprzowina po koreańsku
Najbardziej znaną koreańską potrawą kuchni koreańskiej stanowi niewątpliwie kimchi. Jednakże kuchnia koreańska to nie tylko potrawy oparte na kiszonej pikantnej kapuście - lista dań jest długa i bardzo interesująca. Podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem towarzyszących dań zwanych banchn, sporządzonych z warzyw, mięsa oraz soi. Potrawa dwaejigogi bokkeum, znana jest także pod nazwą jeyuk bokkeum. Jest to danie typu stir-fry. Dwaejigogi znaczy wieprzowina, natomiast bokkeum to ogólny termin odnoszący się do dań kuchni koreańskiej z gęstym sosem po ugotowaniu. Jeyuk bokeum to potrawa pikantna, świetna na pogodę, jaką mamy za oknem - szybko rozgrzeje podniebienie i nasyci. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu i nie potrzeba też wielu składników. Wystarczy wszystko wymieszać i smażyć na patelni przez około dziesięć minut.
Składniki dla 2-3 osób:
- 400 g wieprzowiny, najlepiej karkówki
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- 1 duży por, pokrojony w cienkie talarki
- 1 ostra zielona papryka, drobno pokrojona
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki sosu paprykowego
- 1 łyżka mielonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- sok z imbiru do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ziaren sezamowych
Przygotowanie:
- Do pokrojonej karkówki dodaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj wszystko ze sobą. ze sobą.
- Stopniowo dodawaj ccebulę, por oraz zieloną paprykę. Wymieszaj wszystko delikatnie. Odstaw całośc na 20 minut.
- Wlej olej na patelnie. Rozgrzej i smaż mięso.
- Kiedy mięso już w pełni się usmaży i stanie się miękkie dodaj łyżkę oleju sezamowego oraz jedną łyżeczkę ziaren sezamowych. Wyłóż mięso do miski. Podawaj z ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Potrawy kuchni Koreańskiej"
Smacznego!
Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuń