sobota, 10 października 2015

Smażona wieprzowina po koreańsku

Dwaejigogi-bokkeum

- smażona wieprzowina po koreańsku


Najbardziej znaną koreańską potrawą kuchni koreańskiej stanowi niewątpliwie kimchi. Jednakże kuchnia koreańska to nie tylko potrawy oparte na kiszonej pikantnej kapuście - lista dań jest długa i bardzo interesująca. Podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem towarzyszących dań  zwanych banchn, sporządzonych z warzyw, mięsa oraz soi. Potrawa dwaejigogi bokkeum, znana jest także pod nazwą jeyuk bokkeum. Jest to danie typu stir-fry. Dwaejigogi znaczy wieprzowina, natomiast bokkeum to ogólny termin odnoszący się do dań kuchni koreańskiej z gęstym sosem po ugotowaniu. Jeyuk bokeum to potrawa pikantna, świetna na pogodę, jaką mamy za oknem - szybko rozgrzeje podniebienie i nasyci. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu i nie potrzeba też wielu składników. Wystarczy wszystko wymieszać i smażyć na patelni przez około dziesięć minut. 




Składniki dla 2-3 osób:
  • 400 g wieprzowiny, najlepiej karkówki
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 1 duży por, pokrojony w cienkie talarki
  • 1 ostra zielona papryka, drobno pokrojona
Marynata do mięsa:
  • 3 łyżki sosu paprykowego
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • sok z imbiru do smaku
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamowych

Przygotowanie:
  1. Do pokrojonej karkówki dodaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj wszystko ze sobą. ze sobą. 
  2. Stopniowo dodawaj ccebulę, por oraz zieloną paprykę. Wymieszaj wszystko delikatnie. Odstaw całośc na 20 minut.
  3. Wlej olej na patelnie. Rozgrzej i smaż mięso. 
  4. Kiedy mięso już w pełni się usmaży i stanie się miękkie dodaj łyżkę oleju sezamowego oraz jedną łyżeczkę ziaren sezamowych. Wyłóż mięso do miski. Podawaj z ryżem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Potrawy kuchni Koreańskiej"

Smacznego!

1 komentarz: