sobota, 31 października 2015

Ciastka z jabłkami

Ciastka z jabłkami

 

Jesień to czas pysznych owoców i warzyw. Dla mnie najbardziej jesiennym owoce zaraz po śliwce jest jabłko. Cytując polskiego poetę "Duszone są jabłka, pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i kompot i babka." U nas ostatnio zagościły pod postacią ciasteczek. Deser wyjątkowy bo robiony z małym pomocnikiem, który dzielnie zagniatał drożdże samodzielnie wałkował i wycinał kółka. Warte zrobienia w te szare długie wieczory. Ciasteczka zachowują świeżość 3 dni. Czy więcej nie wiadomo bo zniknęły.


Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka curku
  • 120 ml śmietany 22%
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 4 średnie jabłka *
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Robimy rozczyn:pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Rozczyn mieszamy z mąką, solą i masłem. Dodajemy jajka i zagniatamy.
  3. Gdy ciasto jest spójne i nie klei się do rąk rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm. 
  4. Wycinamy kółka np kubkiem.
  5. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo i kroimy na ósemki.
  6. Na każdą połówkę placka kładziemy jabłko i przykrywamy po drugą połową. Nie dociskamy!
  7. Pieczemy w 200 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut.

 * jabłka kroiłam na bieżąco i mi jeszcze zostało. Kwestia wielkości i cięcia na kawałki.


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 9/2015

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz