Ciasto jogurtowe
- proste, szybkie, smaczne
Desery w Grecji odgrywają ważną rolę w tamtejszej kuchni. Zazwyczaj są bardzo słodkie, dużo w nich korzennych przypraw, jak również miodu orzechów i suszonych owocógosw. Warto jednak zwrócić uwagę, że greckie desery wcale nie jada się zaraz po najczęściej dużym i raczej ciężkim obiedzie. Czas na słodkości przychodzi późnym popołudniem, a także wieczorem. Co prawda najczęściej deserów kosztuje się w kawiarniach, to jednak większość gospodyń w swojej spiżarni poczęstunek na wypadek przybycia gości. Słodycze podawane są w towarzystwie mocnej i słodkiej kawy. Jogurt nie jest rzadkim dodatkiem do deserów. Bardzo popularnym wśród Greków deserem jest jogurt podawany z miodem. Tym razem na talerze poszło ciasto na bazie jogurtu, z dodatkiem migdałów. Ciasto jest wyjątkowo proste do przygotowania, jednocześnie bardzo smaczne. Jest puszyste, lekko wilgotne, a jednocześnie sycące. Idealnie będzie do niego pasowała wyżej wspomniana mocna posłodzona kawa.
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki, drobno posiekanych prażonych migdałów
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- cukier puder
Przygotowanie:
- Zmiksuj cukier z masłem do powstania pienistej masy. Stopniowo dodawaj żółtka jaj, ciągle ubijając masę.
- Przełóż masę do dużej miski, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz jogurt. Mieszaj wszystko do momentu uzyskania jednolitek konsystencji.
- Ubij przy pomocy miksera białka jaj do uzyskania sztywnej piany. Dodaj białka do ciasta i wymieszaj.
- Rozprowadź ciasto na blasze o wymiarze 20x30 cm lub w tortownicy wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu i oprószonej bułką tartą, otrębami lub mąką.
- Piecz ciasto w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i oprósz je cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Musiało smakować wybornie :) Bardzo lubię ciasta na jogurcie - są takie cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuń