czwartek, 8 października 2015

Greckie ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe 

- proste, szybkie, smaczne



Desery w Grecji odgrywają ważną rolę w tamtejszej kuchni. Zazwyczaj są bardzo słodkie, dużo w nich korzennych przypraw, jak również miodu orzechów i suszonych owocógosw. Warto jednak zwrócić uwagę, że greckie desery wcale nie jada się zaraz po najczęściej dużym i raczej ciężkim obiedzie. Czas na słodkości przychodzi późnym popołudniem, a także wieczorem. Co prawda najczęściej deserów kosztuje się w kawiarniach, to jednak większość gospodyń w swojej spiżarni poczęstunek na wypadek przybycia gości. Słodycze podawane są w towarzystwie mocnej i słodkiej kawy. Jogurt nie jest rzadkim dodatkiem do deserów. Bardzo popularnym wśród Greków deserem jest jogurt podawany z miodem. Tym razem na talerze poszło ciasto na bazie jogurtu, z dodatkiem migdałów. Ciasto jest wyjątkowo proste do przygotowania, jednocześnie bardzo smaczne. Jest puszyste, lekko wilgotne, a jednocześnie sycące. Idealnie będzie do niego pasowała wyżej wspomniana mocna posłodzona kawa. 


Składniki:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki, drobno posiekanych prażonych migdałów
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • cukier puder


Przygotowanie:
  1. Zmiksuj cukier z masłem do powstania pienistej masy. Stopniowo dodawaj żółtka jaj, ciągle ubijając masę.
  2. Przełóż masę do dużej miski, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz jogurt. Mieszaj wszystko do momentu uzyskania jednolitek konsystencji. 
  3. Ubij przy pomocy miksera białka jaj do uzyskania sztywnej piany. Dodaj białka do ciasta i wymieszaj. 
  4. Rozprowadź ciasto na blasze o wymiarze 20x30 cm lub w tortownicy wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu i oprószonej bułką tartą, otrębami lub mąką.
  5. Piecz ciasto w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i oprósz je cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Musiało smakować wybornie :) Bardzo lubię ciasta na jogurcie - są takie cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń