wtorek, 18 marca 2014

Chaczapuri Megruli

Megruli Khachapuri

gruziński zapiekany chleb z serem



Chaczapuri powstało tak, jak wiele znanych potraw np. włoska pizza, czy hiszpańska tortilla za sprawą fantazji biedniejszej części społeczeństwa, czyli z tego co mieli dostępne pod ręką. Nazwa dania oznacza chleb z twarogiem i właśnie tym jest. Przygotowuje się je bardzo łatwo z prostego w składniki ciasta na chleb i sera solankowego, które gruzińskie kobiety do dzisiaj potrafią przygotować samodzielnie. Chaczapuri mimo, że jest oparte o takie same składniki, to przygotowuje się inaczej w zależności od regionu. Już przygotowywałam chaczapuri imeruli oraz wyjątkowo efektowne chaczapuri adżaruli, zatem nadeszła pora na chaczapuri megruli! Ten rodzaj chleba można powiedzieć jest fuzją dwóch wcześniejszych, ma kształt adżarskiego i farsz na wierzchu, jak w przypadku imeretyńskiego. Khachapuri Megruli wywodzi się z regionu położonego w zachodniej Gruzji - Megrelii. Ludzie zamieszkujący ten teren posługują się swoim odrębnym językiem megrelskim, stanowiący dialekt języka gruzińskiego. Region położony jest nad samym Morzem Czarnym. Zatem, podróżując językiem po kuchni gruzińskiej, odkryjmy kolejną odsłonę słynnego chaczapuri!



Składniki na 1 duży placek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g sera mozzarella
  • 200 g fety
  • 1 jajko
  • kilka plasterków masła


Przygotowanie:
  1. W większej misce wymieszaj mąkę, jogurt, oraz drożdże z solą. Po powstaniu gładkiego ciasta utwórz z niego kulę, włóż z powrotem do miski, przykryj ją ręcznikiem i odstaw na kilka godzin w spokojne, bezwietrzne miejsce. 
  2. Przygotuj masę serową, połącz ze sobą oba rodzaje serów poprzez rozdrobnienie fety i starcie mozzarelli. Wymieszaj z jajkiem.
  3. Rozwałkuj ciasto na kształt koła, wyłóż masę serową tak aby pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na około ciasta. 
  4. Wyłóż gotowy placek chaczapuri do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu na wierzch połóż po plasterku masła - niech się roztopi. Możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, mi bardziej odpowiada wersja na ciepło.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Już chyba od pół roku próbuję się zmobilizować, aby zrobić Chaczapuri. Chyba muszę się bardziej postarać, bo to już kolejny przepis jaki widzę i wyglądają coraz apetyczniej!

    OdpowiedzUsuń
  2. To już trzeci rodzaj chaczapuri, jaki przygotowałam. Teraz w planach mniej popularne, ale także interesujące Guruli Khachapuri.

    OdpowiedzUsuń
  3. Drobna nieścisłość: megruli ma też ser w środku. To po prostu imeruli z dodatkowym serem na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń