Drożdżowe z kruszonką
- Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką
Do szczęścia niewiele trzeba. Szczególnie w dni upalne jak dzisiaj. Gdy temperatura osiąga wartości upojnie wysokie, człowiek pragnie rzeczy prostych - wody, cienia, czy podmuchu wiatru. Śniadanie, obiad, kolacja oraz deser - powinny być jak najbardziej proste. Ciasto drożdżowe jest ideałem w tych warunkach. Chyba, że w pobliżu dostępne są lody, a nawet jeśli są to z tym wypiekiem spokojnie mogą iść w parze. Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką - doskonale smakować będzie również z lekko kwaśnymi owocami, jak również z powidłami śliwkowymi lub dżemem. Zachęcam do przygotowania, smakuje wybornie i uwodzi swoją prostotą. Składników wiele nie trzeba. Czasu - może odrobinę, jednak ciasto jest tego warte. Nic więcej w tym temacie dodawać nie trzeba. Pozdrawiam w ten słoneczny, upalny dzień.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 6 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- dodatkowo jedno jajko do posmarowania
Kruszonka:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Stopniowo dodaj pozostałe składniki, poza dodatkowym jajkiem. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą szmatką. Pozostaw w spokojnym bezwietrznym miejscu przez około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Po tym czasie delikatnie wyrób ciasto i wyłóż je do szerokiej keksówki lub większej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponownie przykryj ciasto szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Przygotuj kruszonkę poprzez wyrobienie w palcach wszystkich składników. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180- stopni Celsjusza przez około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz