Drożdżowe z kruszonką
- Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką
Do szczęścia niewiele trzeba. Szczególnie w dni upalne jak dzisiaj. Gdy temperatura osiąga wartości upojnie wysokie, człowiek pragnie rzeczy prostych - wody, cienia, czy podmuchu wiatru. Śniadanie, obiad, kolacja oraz deser - powinny być jak najbardziej proste. Ciasto drożdżowe jest ideałem w tych warunkach. Chyba, że w pobliżu dostępne są lody, a nawet jeśli są to z tym wypiekiem spokojnie mogą iść w parze. Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką - doskonale smakować będzie również z lekko kwaśnymi owocami, jak również z powidłami śliwkowymi lub dżemem. Zachęcam do przygotowania, smakuje wybornie i uwodzi swoją prostotą. Składników wiele nie trzeba. Czasu - może odrobinę, jednak ciasto jest tego warte. Nic więcej w tym temacie dodawać nie trzeba. Pozdrawiam w ten słoneczny, upalny dzień.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
 - 6 g suchych drożdży
 - 1/2 szklanki letniego mleka
 - 1 jajko
 - 50 g roztopionego masła
 - 45 g cukru
 - 1/4 łyżeczki soli
 - dodatkowo jedno jajko do posmarowania
 
Kruszonka:
- 50 g masła
 - 10 łyżek mąki pszennej
 - 4 łyżki cukru
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Stopniowo dodaj pozostałe składniki, poza dodatkowym jajkiem. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
 - Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą szmatką. Pozostaw w spokojnym bezwietrznym miejscu przez około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
 - Po tym czasie delikatnie wyrób ciasto i wyłóż je do szerokiej keksówki lub większej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponownie przykryj ciasto szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
 - Przygotuj kruszonkę poprzez wyrobienie w palcach wszystkich składników. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
 - Piecz w temperaturze 180- stopni Celsjusza przez około 35 minut.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz