poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Visipipuuro - skandynawski deser z malinami

Visipipuuro

klappgröt po szwedzku, czyli kasza manna z malinami 


Vispipuuro z języka fińskiego, czy klappgröt z języka szwedzkiego oznacza dosłownie bitą owsiankę. Jest to rodzaj słodkiego deseru na bazie kaszy manny gotowanej na mleko z dodatkiem owoców. Potrawa jest znane zarówno w kuchni fińskiej, jak również szwedzkiej. Klappgröt najczęściej przyrządzany jest z borówki brusznicy. Do sporządzenia deseru można używać również inne owoce lasu jak zwykłe jagody, agrest, truskawki, żurawinę, porzeczki, maliny, czy też mniej leśne morele. Przygotowanie Visipipuuro jest bardzo proste - wystarczy dodać do zagotowanego mleka z dodatkiem owocowej pulpy i cukru kaszę manną. Po ochłodzeniu powstałej owsianki wystarczy energicznie ją ubić do powstania lżejszej konsystencji musu. Deser można przybrać świeżymi owocami, co sprawia, że danie wygląda dodatkowo atrakcyjnie. Klappgröt - Visipipuuro jest doskonałym deserem dla dzieci - bez konserwantów, w kuszącym kolorze. Najmłodsi nie powinni mieć problemu z przyjęciem dania do letniego menu. Jest to również ciekawy pomysł na urozmaicone śniadanie dla dorosłych. 


Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 szklanki mleka
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 250 g świeżych malin
  • 2 łyżki cukru
  • kila sztuk malin, liście mięty (do przybrania)

Przygotowanie:
  1. Maliny zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli chcesz się pozbyć pestek dodatkowo przetrzyj zmiksowane maliny przez sito.
  2. Wymieszaj w garnku mleko, cukier oraz zblendowane owoce. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie wsyp kaszę mannę intensywnie przy tym mieszając. 
  3. Całość gotuj na małym ogniu, nie przestając mieszać przez około 5 minut lub do momentu aż kaszka zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj do kaszki cukru. Po wystygnięciu ponownie zmiksuj całość, tak aby kaszka nabrał puszystej konsystencji. 
  4. Przełóż kaszkę do miseczek i udekoruj pozostałymi malinami i liśćmi mięty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz