Ciasteczka owsiane
- prosto z Królestwa Wielkiej Brytanii
Ciasteczka owsiane są powszechnie znane i jeszcze bardziej lubiane. Królowa Brytyjska, Elżbieta II, podobno często jada je na śniadanie, a premier Wielkiej Brytanii David Cameron zalicza je do swoich ulubionych. Historia ciastek owsianych sięga bardzo daleko, bo do czasów rzymskiego podboju Brytanii w 43 roku, a możliwe, że jeszcze wcześniej. Początkowo ciasto owsiane przybierało postać naleśnika, czy też pewnego rodzaju opłatka. Dopiero z czasem ewoluowało do postaci krakersa, czy herbatnika. Obecnie ciasto owsiane występuje w wielu wersjach i formach - począwszy od naleśnika, kończąc na najwymyślniejszych rodzajach ciastek. Płatki owsiane stanowią podstawowy składnik, jednakże do ciastek bywa dodawana razowa, jak również zwykła mąka. Ciastka przygotowuje się w piecu, znaczącą większość ciastek. Jeśli chodzi o ciastka owsiane - są wersje, gdzie ciastka są gotowane. Ciastka owsiane są wyjątkowo dobre - a ich kolejną złotą zaletą jest ekspresowy czas potrzebny na przygotowanie, a nawet samo pieczenie. Polecać nie trzeba - one same się polecają.
- 150 g płatków owsianych
- 100 g troztopionego masła
- 1 jajko
- 90 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zadbaj o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Przy pomocy blendera doprowadź płatki owsiane do postaci okruszków. Do pokruszonych drobno płatków dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Utrzyj w misce jajko z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj płatki owsiane z masłem. Dobrze połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż na dłoni 1-2 łyżeczki masy i uformuj kulkę, następnie ją lekko spłaszcz. Wyłóż ciasto na blachę w około 8-cm odstępach. Powinno wyjść od 10 do 30 sztuk w zależności od pożądanej wielkości.
- Włóż ciastka do piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Brzegi ciastek powinny się zarumienić. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Ciastka możesz dodatkowo pokryć polewa z czekolady.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Moje wypieki
Smacznego!
Bardzo ładne ciasteczka :) na pewno były wyborne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
http://kucharzowanienamaxa.pl/