Piersi kurczaka w sosie z zielonym pieprzem
- delikatnie z pieprzem, po brytyjsku
Wszechobecny jest pogląd, że potrawy rodem z Wielkiej Brytanii są mało wyrafinowane i toporne. Za kulinarny symbol Królestwa Wielkiej Brytanii uważa się tradycyjny zestaw śniadaniowy - który jakby nie ukrywać jest rzeczywiście ciężkostrawny. Szeroko znane są potrawy jak puddingi, smażona ryba z frytkami okraszonymi octem, czy zapiekanki ziemniaczane. Rzeczywiście diecie wyspiarskiej daleko do śródziemnomorskiej, jakby jednak o niej nie mówić jest to kuchnia smaczna. Anglia podbijała i tworzyła kolonie w wielu rejonach świata. Jednocześnie sama była pod wpływem tamtejszych kultur. Bogactwo swojego stołu zawdzięcza wielu cywilizacjom - począwszy od Celtów, Anglosasów i Normanów, po Indie, czy Chiny. Cenię kuchnię angielską za jej prostotę. Przygotowanie dań jest nieskomplikowane, a efekt jak dotąd zawsze mnie w pełni zadowalał. Jeśli chcecie porządnego i sycącego obiadu - potrawa z jadłospisu brytyjskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Smażone piersi z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka dodatków - ziemniaki, frytki i surówka, aby powstało nieskomplikowane, a nowe w smaku danie.
Składniki dla 4 osób:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki osuszonego zielonego pieprzu w zalewie
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Rozpuść masło na małej patelni i smaż kurczaka przez blisko 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
- Zdejmij filety z ognia i owiń je folią aluminiową, aby nie wystygły.
- Do tej samej patelni wsyp mąkę i smaż aż całość lekko zbrązowieje. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlewaj bulion. Ponownie postaw na ogniu i mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.
- Dodaj do sosu ziarna pieprzu oraz śmietanę. Zwiększ płomień i mieszaj, nie dopuszczaj do zagotowania.
- Wyłóż filety kurczaka na talerz i polej przygotowanym sosem.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz