niedziela, 21 sierpnia 2016

Kurczak w sosie z zielonym pieprzem

Piersi kurczaka w sosie z zielonym pieprzem

- delikatnie z pieprzem, po brytyjsku


Wszechobecny jest pogląd, że potrawy rodem z Wielkiej Brytanii są mało wyrafinowane i toporne. Za kulinarny symbol Królestwa Wielkiej Brytanii uważa się tradycyjny zestaw śniadaniowy - który jakby nie ukrywać jest rzeczywiście ciężkostrawny. Szeroko znane są potrawy jak puddingi, smażona ryba z frytkami okraszonymi octem, czy zapiekanki ziemniaczane. Rzeczywiście diecie wyspiarskiej daleko do śródziemnomorskiej, jakby jednak o niej nie mówić jest to kuchnia smaczna. Anglia podbijała i tworzyła kolonie w wielu rejonach świata. Jednocześnie sama była pod wpływem tamtejszych kultur. Bogactwo swojego stołu zawdzięcza wielu cywilizacjom - począwszy od Celtów, Anglosasów i Normanów, po Indie, czy Chiny. Cenię kuchnię angielską za jej prostotę. Przygotowanie dań jest nieskomplikowane, a efekt jak dotąd zawsze mnie w pełni zadowalał. Jeśli chcecie porządnego i sycącego obiadu - potrawa z jadłospisu brytyjskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Smażone piersi z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka dodatków - ziemniaki, frytki i surówka, aby powstało nieskomplikowane, a nowe w smaku danie.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki osuszonego zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:
  1. Rozpuść masło na małej patelni i smaż kurczaka przez blisko 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  2. Zdejmij filety z ognia i owiń je folią aluminiową, aby nie wystygły.
  3. Do tej samej patelni wsyp mąkę i smaż aż całość lekko zbrązowieje. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlewaj bulion. Ponownie postaw na ogniu i mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje. 
  4. Dodaj do sosu ziarna pieprzu oraz śmietanę. Zwiększ płomień i mieszaj, nie dopuszczaj do zagotowania. 
  5. Wyłóż filety kurczaka na talerz i polej przygotowanym sosem.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz