środa, 31 sierpnia 2016

Pomarańczowe ciasto z makiem

Pomarańczowe ciasto z makiem

- po prostu, po brytyjsku



Wypieki najróżniejszego rodzaju to angielska specjalność. Szczególnie północna część kraju obfituje w pieczywo i ciasta. Zielone i bezludne wzniesienia chociażby hrabstwa Yorkshire to idealne warunki na pastwiska dla chociażby krów. Wysokiej jakości mleka i innych produktów w tym rejonie nie brakuje. Jeśli mowa o herbacie, która została sprowadzona do Angli w 1657 roku przez londyńskiego kupca Thomas Garway, to kiedy nadchodzi czas five o'clock, kawałek ciasta powinien także znaleźć się na stole. Jeszcze nie miałam okazji się zawieść na przepisie na ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Tak było również i tym razem. Pomarańczowe ciasto z makiem, jest delikatne i wilgotne - czyli takie jakie najbardziej lubię. Smak pomarańczy nie wychodzi na prowadzenie. Przeciwnie - pomarańcza łączy się harmonijnie z makiem oraz mielonymi migdałami. Słodycz ciasta jest również bardzo wyważona, co sprawia, że jest to ciasto, które idealnie pasuje wcześniej wspomnianej herbaty. Zachęcam do przygotowania.



Składniki:

  • 1/3 szklanki maku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 185 g utartego masła
  • 1 łyżka skórki pomarańczy, drobno startej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy

Syrop pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mleko z makiem. Odstaw naczynie na 20 minut.
  2. W małej misce wymieszaj przy pomocy miksera masło, skórkę pomarańczy oraz cukier do momentu uzyskania puszystej i lekkiej konsystencji. Następnie wbijaj kolejno jajka. Całość wymieszaj do równomiernego połączenia się składników.
  3. Przełóż ciasto do dużej miski. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały, sok z pomarańczy oraz mak z wodą, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Rozprowadź ciasto w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
  4. Piecz przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotuj syrop pomarańczowy: na ogniu przy pomocy drewnianej łyżki mieszaj wszystkie składniki bez zagotowywania do momentu rozpuszczenia cukru. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i bez mieszania gotuj przez 2 minuty bez przykrycia. 
  5. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na blasze - odwróć i polej gorącym syropem pomarańczowym. Resztki rozlanego systemu pozostałego na blasze zlej do naczynia i polej wierzch ciasta.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz