niedziela, 18 września 2016

Omlet z szynką i serem

Omlet z szynką i serem

- urok tkwi w prostocie


Życie powinno być proste, szczególnie o poranku. Skomplikowane i wymagające potrawy w pośpiechu nie wychodzą najlepiej. Czas goni, dobiega chwila właściwa na wyjście do pracy - a bez śniadania ani rusz, organizm się buntuje! Omlet z szynką i serem to coś idealnego na śniadanie. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, co w przypadku jajecznicy. Jest to przyjemna odmiana porannej rutyny, do której większość z nas przywykła - kanapek, owsianki, czy wcześniej wspomnianej jajecznicy. Jeśli posiłkiem mamy się najeść po pas - to najlepiej i najzdrowiej, żeby to było śniadanie. Brytyjskie podejście do śniadania jest dobrze znane na świecie i słynie ze swojej sytości. Co prawda omlet stanowi często tylko składową posiłku, tak w naszej kulturze przyjmie się swobodnie jako pełne śniadanie. Omlet przygotowany jest z jajka i wody, nadzienie jest równie proste: luźno pokrojone pomidory, plasterek szynki i sera, szczypiorek i kilka listków bazylii. Całość jest bezbłędna w smaku. Zadowoli również wymagających. 


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 pomidora, pokrojony w paski
  • 1 plaster szynki, pokrojony w paski
  • 1/4 szklanki startego sera lub pokrojony w paski plaster
  • 1 łyżka świeżego szczypioru, posiekany
  • 1 łyżka świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
  1. Wbij jajka do miski i dodaj wody. Przy pomocy trzepaczki wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.
  2. Rozgrzej na patelni masło i wlej mieszankę jajeczną. Kiedy zacznie się ścinać przy brzegach, a a wierzch nie będzie surowy, ale kremowy, wyłóż na połowie szynkę, ser i pomidora. 
  3. Przy pomocy łopatki złóż omlet na pół przykrywając nadzienie. Podawaj od razu oprószony świeżym szczypiorkiem i bazylią.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: